Új-Zéland megtiltja a külföldieknek az ingatlanvásárlást

Az ország lakosainak egyre nehezebb ingatlanhoz jutniuk az árak elszabadulása miatt, amiért a külföldieket hibáztatják.

A parlament szerdán elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a külföldieknek, hogy már meglévő ingatlanokat vásároljanak Új-Zélandon. A lépés Jacinda Ardern kormányfő kampányának része volt, aki megígérte, hogy korlátozni fogja a nem új-zélandi állampolgárok ingatlanvásárlásait, annak érdekében, hogy az ország lakosai ismét ingatlanokhoz juthassanak. Az utóbbi években ugyanis a lakáspiacon elszabadultak az árak – és ezért a külföldi beruházókat hibáztatják. A jövőben ezért ők csak építkezésekbe és új lakásokba fektethetnek be az Overseas Investment Amendment Bill – azaz a külföldi befektetéseket szabályozó törvény – értelmében.

“Ha jogod van hozzá, hogy Új-Zélandon élj, akkor ahhoz is jogod van, hogy vásárolhass” – mondta David Parker kereskedelmi miniszter a törvény elfogadásakor, majd hozzátette: “Hiszünk benne, hogy az új-zélandiaknak alanyi joguk Új-Zélandon ingatlanokat vásárolni”.

A szigetország legnagyobb városa, Auckland a világ azon városaihoz tartozik, ahol a legnehezebb megfizethető otthonokhoz jutni. Az ingatlanárak majdnem megduplázódtak az elmúlt évtizedben a központi bank adatai szerint, és csak idén 5 százalékot emelkedtek.

Az új-zélandiak által birtokolt ingatlanok száma pedig folyamatosan csökkent az utóbbi években, ugyanakkor a kormányzati adatok szerint a külföldiek – akik nem rendelkeznek állampolgársággal vagy új-zélandi lakóhellyel –  mindössze egy kis részét birtokolják az ottani ingatlanoknak: hivatalos statisztikák szerint körülbelül 3 százalékot. Közülük a legtöbb vásárló kínai állampolgár. Az még nem tisztázott, milyen változásokat hoz majd a törvény, de egyes elemzők szerint a lakásárak növekedése már az idén megállhat, vagy akár eshet is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez