Mindent a múmiákról – nagyszabású kiállítás nyílt a Király utcában

Nem is gondolná az ember, hogy a világon hány helyen találhatunk múmiákat. A szó hallatán mindenki az egyiptomi fáraók múmiáira gondol pedig vannak múmiák éppúgy Bolíviában, mint ahogy Vácon is.

Megkülönböztetünk természetes és mesterséges múmiákat. Az első csoportba tartoznak például a Peruban a Nasca vonalak környékén található múmiák, melyek a szárazságnak és a sós levegőnek köszönhetik, hogy épségben megmaradtak, de hasonlóan a különleges körülményeknek köszönhető az immár világhírű váci lelet is. Az ottani Fehérek templomának egy rejtett kriptájában 1994-ben találtak 265 mumifikálódott testet. Több múmiát és néhány díszes koporsót is bemutatnak a tárlaton.

mexikói halottak napi tárgyak zsugorított zanza koponya (2) zsugorított zanza koponya (3)

A mesterséges múmiák közé tartoznak a többi között a zanzásított (zsugorított) koponyák és például a szintén bemutatott Burns gyűjtemény darabjai. A skót anatómiaprofesszor, Allen Burns a 19. század elején tanítási célra mumifikált holttesteket – az ő anyagából is többet bemutat a mostani kiállítás.

egyiptomi szarkofá (1)

A kiállított múmiákon kívül információs táblák vannak a bolzanoi Ötzi-ről , a palermoi Rosaliaról és a Lenin, Kim Ir Szen és Mao Ce Tung mauzóleumáról. Külön teremben mutatják be a halottkultusszal kapcsolatos szokásokat a Halloweentől a mexikói Halottak Napi ünneplésig. Bemutatják a mumifikálás folyamatát és például egy, a testek szállítására alkalmas fémkoporsót is.

DSCF1206 egy váci múmia egyiptomi kanópuszedény a belső szervek tárolására

A kiállítást először az Egyesült Államokban mutatták be, Európában pedig Prágában és most Budapesten. A kiállítás az év végéig tekinthető meg a Király utca 26-ban (Komplex Event).

DSCF0942 DSCF0936 Burns gyüjtemény (2) Burns gyüjtemény (1) boliviai kosár múmia

Fotók: Konkoly-Thege György

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez