Újabb földrengések a turistaparadicsomokban

8,2-es fokozatú földrengés volt vasárnap a Csendes-óceánon, Fidzsi és Tonga térségében. Előtte az Indonéziához tartozó Lombok szigetén 6,3-as erősségű földrengést észleltek néhány héttel azután, hogy hasonló erejű földmozgás több mint 460 ember halálát okozta a turistaparadicsomban.

A Csendes-óceánon, Fidzsi és Tonga térségében 8,2-es fokozatú földrengés volt vasárnap, nem sokkal azután, hogy újabb földrengés rázta meg az indonéz szigetvilág egyik népszerű szigetét, Lombokot is. A rengéseket az Egyesült Államok geofizikai központja jelezte: az előbbi epicentruma 560 kilométeres, míg utóbbié 7 kilométeres mélységben volt. A Csendes-óceánon bekövetkezett földrengés mélysége miatt károkra nem számítanak Fidzsi és Tonga lakosai, a mostani rengést megelőző alkalommal azonban Indonéziában több kisebb földrengés is követte az elsőt. Emiatt a mentési munkálatok nagyon nehézzé váltak, a lakosság és a turisták körében pedig kitört a pánik.

Lombok, Bali és a többi turistaparadicsom az indonéz szigetvilágban földrengésveszélyes övezetben fekszik, de ezt nem reklámozzák túlságosan, hiszen nem épp turistacsalogató eseményről van szó. Bár a hatóságok tudnak a földrengés veszélyről, de a katasztrófavédelem nincsen túlságosan jól megszervezve a krónikus pénzhiány miatt. A központi kormány földrengés esetén igyekszik repülőgépeken és helikoptereken gyorssegélyt küldeni, de ez általában messze elmarad attól, amire a helyi lakosság és a turisták számítanak egy katasztrófa bekövetkezésekor Indonéziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez