A muzulmán nő visszautasította a kézfogást – a pár nem kaphat állampolgárságot Svájcban

Lausanne városa elutasította a meg nem nevezett muzulmán pár állampolgársági kérelmét, mert a nő nem fogadta el a kéznyújtást. Ezenkívül válaszolni sem nagyon mert a kérdésekre. A svájciak számára egyértelművé vált: az egyenjogúság, mely az alkotmány egyik alapvető része, nem áll fenn a muzulmán családban.

Az iszlám szigorú értelmezés szerint ugyanis mindenféle testi kapcsolat tilos a nők számára – leszámítva a legközelebbi családtagokat. “Egy dolog a vallás, és más a bigottság”- mondták a svájciak, akik visszautasították az állampolgársági kérelmet.

A muzulmán párnak 30 napja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen. Svájcban annak, aki állampolgárságot szeretne kapni, hosszú procedúrán kell keresztül mennie. Ennek első lépcsőfoka az, hogy az a város – jelen esetben – Lausanne támogassa a kérelmet.

Svájc a világ egyik leggazdagabb állama, ahol minden tizedik polgár milliomos dollárban. A nagyhatalmak a bécsi békében állapodtak meg Svájc létrehozásáról a napóleoni háborúk lezárásakor. Deklarálták Svájc semlegességét. Ennek eredményeképp kétszáz éve nem volt háború ebben az országban, ahol a harminc éves háború idején véres csaták folytak.

A soknemzetiségű és sokvallású állam csak nagyon nehezen ad állampolgárságot valakinek. A kérelmezőnek mindjárt az elején deklarálnia kell: teljes mértékben elfogadja Svájc alkotmányát! Minthogy ebben a nemi egyenjogúság is benne van, és a muzulmán pár ezt nem volt képes elfogadni, ezért már a kezdet kezdetén elbuktak az állampolgársághoz vezető meglehetősen rögös úton Svájcban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez