Macron erős Európát akar

Jelenleg az Egyesült Államok és Kína nem tekinti egyenrangú hatalomnak az Európai Uniót, mert az nem képes megvédeni saját magát – mondta Macron francia elnök, aki a nagykövetek előtt fejtette ki az álláspontját.

Erős Európa kell, ennek érdekében javaslatokat fogok tenni a közeli jövőben az európai partnereknek – tette hozzá a francia államfő. Aki most az európai választásokra készülve ellátogat majd az EU tagállamaiba.

Emmanuel Macron elnök a nacionalizmust tartja az EU legnagyobb jelenlegi problémájának. Ez olyan, mint a lepra – hangsúlyozta a francia elnök, aki az integráció elmélyítését szeretné elérni. Ehhez keres szövetségeseket mindenekelőtt Németországban és Spanyolországban. Heiko Maas német külügyminiszter nemrégiben Macronhoz hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Ezek szerint előre kell lépni az Európai Egyesült Államok irányába. Ezt követően  Merkel kancellár bírálta a szociáldemokrata külügyminiszter véleményét, mondván: az Európai Egyesült Államok jelenleg nem aktuális.

Trump amerikai elnök Európában járva sürgette: az európai szövetségesek költsenek többet katonai célokra, mert az USA szinte egyedül viseli a NATO-erők finanszírozásának terhét. Macron elnök szintén azon a véleményen van, hogy az európaiaknak többet kell költeniük katonai célokra, de úgy véli: a saját kezükbe kellene venniük a védelmüket és nem Amerika védőernyőjére kellene számítaniuk. Magyarország híve a közös európai hadseregnek, de sok uniós tagállamban ennek komoly ellenfelei vannak. Ráadásul Macron elnöknek még meg kellene találnia a pénzt ahhoz, hogy miből is finanszírozzák az erős Európát.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez