A zsinagógák üvegkulcsa – először emlékeztek Lvivben

75 évvel ezelőtt fejezték be a nácik a 150 ezres zsidó közösség meggyilkolását abban a városban, melyet az Osztrák-Magyar Monarchia idejében Lembergnek neveztek, ma pedig Lvivnek hívnak.

1943-ban viszont a város neve Lvov volt, mert a nácik által megszállt Lengyelországhoz tartozott. Varsó és Lodz után itt élt a legtöbb zsidó. A 150 ezres közösségnek mindössze az 1%-a élte túl a holokausztot. A túlélők zöme emigrált. Így már csak nagyon kevesen maradtak, akik fenntartják az egykor virágzó zsidó közösség emlékét.

Ők kaptak most üvegkulcsokat a város polgármesterétől. Andrij Szadovij beszédében hangsúlyozta: Isten óvja a várost hasonló szörnyűségtől, mint ami a 20. században megtörtént! A holokauszt idején a helyi milíciák is aktívan közreműködtek a zsidók lemészárlásában. Emiatt a mai Nyugat- Ukrajnában, mely egykor Lengyelországhoz tartozott, most először emlékeztek meg a zsidók kiirtásáról. A megemlékezést a zsinagógák romjai között rendezték meg. Az üvegkulcs szimbólum: a zsinagógák egykori fémkulcsáról készült a műalkotás.

Az üvegkulcsok alkotója egy amerikai művész, aki Új-Mexikóban él. Rachel Stevens az izraeli ynetnews portálnak elmondta: számára misztikus érzés volt megalkotni az üvegkulcsot, mely olyan zsinagógák ajtaját nyithatná ki, melyek már nincsenek. Azért készítette üvegből a kulcsokat, mert a zsidó hagyomány szerint az üveg az élet törékenységének a szimbóluma.

Fotó: National Post

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez