Több millió életet menthetnének meg így

A tudósok szerint nemzetközi összefogásra van szükség az egész világot érintő probléma megoldására.

A legutóbbi becslések szerint évi hétmillió ember haláláért felelős a szennyezett levegő, amely egy nemrégiben készült felmérés szerint nagy mértékű intelligencia-csökkenéssel, a nyelvi és matematikai képességek romlásával is összefüggésbe hozható. A világ népességének nagy része azonban nem jut megfelelő információhoz lakóhelye levegőminőségének állapotáról, ez pedig súlyosbítja a helyzetet – állítják a kutatók.

000000000000000smog

A témában szaktekintélynek számító Vincent-Henri Peuch, a Kopernikusz légkör-monitoring szolgáltatásának (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS ) vezetője nemzetközi összefogásra szólított fel, szerinte a fejlődő országoknak is követniük kellene Európa és Észak-Amerika példáját, és naponta tájékoztatni a lakosságot a levegőminőségről. Erről az Euronews riporterének beszélt a szakember, aki azt is kifejtette, hogy ehhez megfigyelőhálózatok kiépítésére, mérőműszerek kihelyezésére van szükség szerte a világon és szakembereket is kell képezni, az információt pedig az időjárás-előrejelzések mintájára kell eljuttatni az emberekhez, hiszen ezzel a probléma egyik felét már meg is lehetne oldani.

“Csakúgy, ahogy az emberek eldöntik, visznek-e magukkal aznap esernyőt, azt is eldönthetik majd, hogy kiviszik-e a kisgyermekeket a levegőre sétálni vagy futnak-e aznap a városban” – mondta a kutató.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez