A US Open bajnoknője lesz a Nissan arca

Hároméves szerződést írt alá a japán autóóriás Naomi Osakával, aki nagy meglepetésre megnyerte az amerikai teniszbajnokságot a jóval esélyesebb Serena Wiliams ellenében.

Apám Nissant vezetett gyerekkoromban, úgyhogy most bezárult a kör – mondta a 20 éves bajnoknő Jokohamában – angolul. A félig japán, félig hawaii teniszbajnoknő ugyanis hároméves kora óta az Egyesült Államokban él. Még az is lehet, hogy amerikai állampolgár lesz.

Nem könnyű a hafunak, vegyes származásúnak lenni a felkelő nap országában. “Gyerekkoromban lepisiltek és cigarettákat nyomtak el a testemen” – mondta a Reuters tudósítójának egy 35 éves  férfi, akinek apja afroamerikai volt. Az NHK televíziónak már van egy hafu munkatársa, aki reggel üdvözölheti a koránkelő japánokat. Ő nagyon boldog, hogy egy hozzá hasonló félvér nyerte a US Opent, mert ez sokat lendíthet a hafuk helyzetén. Mondjuk el gyorsan, hogy az ellenszenv nemcsak a japán faji öntudatból táplálkozik hanem abból is, hogy a fekete apák általában az amerikai megszálló hadsereg katonái voltak! Kevés közösségben becsülik sokra azokat a nőket, akik megszálló katonáknak szülnek gyereket. De hát a második világháború már 73 éve véget ért. A globalizáció elérte Japánt is.

Az autógyártás minőségére oly büszke japánokat mindazonáltal valósággal sokkolta, amikor a Nissan külföldi menedzsert hozott, hogy meglepje vetélytársait és csökkentse lemaradását. Carlos Ghosn brazil állampolgár, aki libanoni bevándorló családból származik. Neje amerikai, vagyis igazi világpolgár. Jelenleg a Renault-Nissan közös csúcsmenedzsere. Kisebb csodát produkált ugyanis a Nissannál, így rábízták a világ egyik legnagyobb autógyárát, melynek menedzsmentje globális kategóriákban gondolkodik. Ezért is választották a félvér tenisz bajnoknőt a Nissan arcának. Naomi Osaka kedvence Beyoncé, aki az egész világon népszerű.

Mit gondol a félvér sorsról maga a 20 éves tenisz bajnoknő? Én nem sokat filozofálok azon, hogy kettős vagy épp hármas-e a származásom! Én egészen egyszerűen én vagyok! – fogalmazta meg életfilozófiáját a Reuters tudósítójának Jokohamában Naomi Osaka, aki a Nissan márka arca lesz legalább három évig, miközben szorgosan gyűjtögeti majd a pontokat a teniszpályán, hogy New York után újabb Grand Slam-tornát nyerjen.

Fotó: carscoops

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez