Koszovó ajánlatot tett Izraelnek

Ha elismertek bennünket, akkor Jeruzsálemben lesz a nagykövetségünk.

Hashim Thaci elnök az ajánlatot akkor tette amikor egy albán televíziónak nyilatkozott – jelentette a Jewish Telegraph Agency. Remek a kapcsolatunk Trump elnökkel. Az Egyesült Államok 100%-ig támogat bennünket – mondta ugyanebben az interjúban Koszovó elnöke.

Donald Trump tavaly decemberben döntött úgy, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és  oda helyezi át az USA nagykövetségét Tel Avivból. Izraelben egyértelműen kedvezően értékelték Trump döntését, de a muzulmán világban komoly ellen hatást váltott ki. Emiatt eddig csak nagyon kevés állam követte az Egyesült Államok példáját. Egyikük sem muzulmán. Koszovó lakosságának a többsége viszont albán és muzulmán. Ez adja az ajánlat igazi értékét.

Jugoszlávia legelmaradottabb tartománya 2008-ban lett független. A polgárháborúban sokat szenvedett, mert az albán többséggel szemben brutálisan lépett fel a szerb hadsereg. Hashim Thaci az egyike volt azoknak, akik megszervezték az albán milíciákat, ezért máig igen népszerű Koszovóban. Ahol jelenleg is komoly gazdasági gondok vannak, hiszen a kétmilliós ország nem tud munkát adni polgárai jelentős részének. Ezért százezrek élnek külföldön, mert a függetlenség nem hozta meg az áhított jólétet. A nyitás Izrael felé azzal kecsegtet, hogy több külföldi befektető érkezik az országba.

Koszovó nemzetközi elismerését elsősorban Szerbia és Oroszország akadályozza. Ezenkívül a világ soknemzetiségű államai jelentős részben azért nem ismerik el Koszovót, mert attól tartanak, hogy saját nemzetiségeik ezt precedensnek tekintik. Az Egyesült Államok és az EU államainak többsége azért támogatta Koszovó függetlenségét, mert a lakosság döntő többsége, 90 százaléka albán és ők a véres polgárháború után semmiképp sem akartak továbbra is a szerbek fennhatósága alatt élni. Koszovóban most is sok szerb él és a terület a közvélemény számára a nemzeti múlt fontos színterének számít Szerbiában. Ebben a komplex helyzetben tette meg ajánlatát Koszovó elnöke Izraelnek: ha elismertek bennünket, akkor mi a nagykövetséget Jeruzsálemben állítjuk fel, követve ezzel az Egyesült Államokat.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez