Svájcban egy fél hegyi falut alakítanak át hotellé

A koncepció Olaszországban már bevált: az elöregedő falvak épületeit a turizmus hasznosítja.

Corippo apró hegyi falu Svájcban, a festői Verzasca-völgyben. Hírnevét fekvése mellett építészetének is köszönheti, hiszen ticinói gránitból épült házai évszázadok óta őrzik a helyi hagyományokat. A többnyire olasz ajkú település – hasonlóan több hegyi faluhoz – az elöregedés problémájával találta magát szemben: egykor még 300-an lakták, most azonban már csak 12 lakosa maradt, közülük 11-en túl vannak a 65-ön. Az egyetlen működő vállalkozás jelenleg egy vendéglő az egész faluban – áll a CNN beszámolójában.

0000000000000ticino2

Fennáll tehát a veszély, hogy Corippo is szellemvárossá válik, ha nem lépnek valamit, amivel megmenthetnék az enyészettől. A megoldást egy helyi alapítvány, a Fondazione Corippo 1975 találta meg. Eldöntötték, hogy a falut olasz mintára “albergo diffuso”-vá kell alakítani. Az albergo diffuso a falvak történelmi épületeinek turisztikai hasznosítását jelenti, olyan módon, hogy azok eredeti formájukban a helyi kultúrát közvetítsék a látogatóknak egy hotel szolgáltatásainak színvonalán. Ezáltal megőrzik az épületeket és a helyi gazdaságnak is bevételi forrást biztosítanak.

000000000000ticino

A koncepció szerint – amire a hotel-falu elnevezést is használják – a település 70 épületéből 30 fogad majd látogatókat. Az első, a kétszobás Casa Arcotti már el is indult idén júliusban, a teljes “hotel” elindulását pedig 2020 húsvétjára tervezik. A házak közül lesznek, amelyek szálláshelyként üzemelnek majd, de külön épületet kap a recepció és az éttermek is, a régi malmot, templomot és gesztenyeszárítót pedig szintén felújítják majd.

00000000000cop

Az egykor virágzó mezőgazdaság fellendítését is tervezik a 6.5 millió dolláros beruházásban: a kecsketenyésztés mellett a rozs, kender és gesztenye termesztését is visszaállítanák a településen, hiszen korábban ezekkel foglalkoztak a helybéliek.

0000000000000toci

Fabio Giacomazzi, a projekt mögött álló alapítvány elnöke azt szeretné, ha az évszázados hagyományokat az odalátogatók is megtapasztalhatnák, úgy, ahogy azokat az 1800-as évektől  őrizték az ott élők. A turizmus új munkahelyeket is teremt majd, ami a fiataloknak teszi vonzóbbá a letelepedést a festői fekvésű svájci faluban, Corippóban.

Fotók: Ticino Turismo

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez