A kafala átka, avagy hogy épülnek a vébé-stadionok Katarban

Van olyan vendégmunkás Katarban, aki tíz hónapja robotol a futball-világbajnokság stadionjainak építkezésén – ingyen! 1700 euró az elmaradás – egy indiai, nepáli vagy Fülöp-szigeteki vendégmunkás számára valóságos vagyon – állítja az Amnesty International, mely nem először foglalkozik Katar és a futball vébé ügyeivel.

A nemkormányzati szervezet helyi emberei megkérdezték az építkezést irányító céget, hogy miért nem fizetnek. Azt a választ kapták, hogy átmeneti fizetési gondjaik vannak. Mit tehetnek a kiszolgáltatott vendégmunkások?

A kafala átka 

A vendégmunkásoknak, akiket a külföldi sajtó gyakran rabszolgáknak nevez – nem épp alaptalanul – le kell adniuk az útlevelüket, amint belépnek az országba. Aztán várhatnak a kilépő vízumra, melyet csak akkor kapnak meg, ha a munkaadó megadja az engedélyt. Ha nincsenek megelégedve a munkaadóval, akkor moroghatnak, de munkahelyet nem válthatnak! Ez a kafala-rendszer, amely teljesen kiszolgáltatottá teszi a vendégmunkásokat. Katar többször megígérte az Amnesty International-nek meg persze az egész világnak, hogy szakít ezzel a középkori rendszerrel, de ha van is változás, az végtelenül lassú – nyilatkozta a nemkormányzati szervezet katari embere a párizsi Le Monde-nak.

A francia sajtó persze nemcsak emiatt érdeklődik Katar iránt, hanem mert a futball-világbajnokság megszerzése szorosan kötődik Sarkozy ex-elnökhöz, akinek a pénzügyeit folyamatosan vizsgálják. Éppúgy, mint Nasszer al-Kelaifiét, aki a Paris Saint Germain klubjának katari elnöke. Állítólag ők ketten intézték el a futball-világbajnokságot Katarnak, bevonva Michel Platinit, az egykori legendás középpályást, aki az UEFA elnöke és a FIFA egyik vezére volt. Ő bele is bukott a korrupciós ügyekbe. Miért tette?- kérdezték tőle. Az ember nem mond nemet Franciaország köztársasági elnökének az Élysée-palotában- válaszolta Platini. Akit arra kért Nicolas Sarkozy akkori elnök, hogy intézze már el: a futball világában jóformán teljesen ismeretlen Katar kapja a világbajnokság rendezési jogát 2022-re.

Miért volt ez oly fontos a magyar származású francia elnöknek ? Mert a PSG élszurkolója fiatal korától fogva. A francia sztárcsapatnak nem volt pénze, hogy felvegye a versenyt a brit, spanyol, olasz vagy német vetélytársakkal. Katar akkori trónörököse, aki ma már emír, jelentkezett: megveszi a francia sztárcsapatot, a párizsi Fradit, ha cserébe Katar megkapja a futball-világbajnokságot! Nicolas Sarkozy megértette a finom célzást. Michel Platini segítségével elintézte a futball-világbajnokságot Katarnak.

Nasszer el-Kelaifi pedig megvette a PSG-t Katarnak. Az egykori teniszbajnok az emír bizalmasa. Médiacsászár a Közel-Keleten. Övé a futball-világbajnokságok közvetítési joga a legtöbb arab államban. Hogy szerezte meg a jogot a FIFA-tól? Ezt ma is vizsgálják Svájcban, a FIFA székhelyén. Jerome Valcke egykori sportújságírót, a FIFA volt főtitkárát, aki a médiaügyeket intézte, 10 évre eltiltották minden sportvezetői tevékenységtől. Nekem nincs titkolnivalóm – nyilatkozta Nasszer el-Kelaifi, aki méregdrágán a brazil Neymart is megszerezte a PSG-nek.

Svájcban és Franciaországban is folyik ellene vizsgálat. De hát mögötte áll Katar emírje és Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök. Meg a legnépszerűbb francia csapat, a PSG szurkolótábora, melynek politikai súlya sem csekély. Nem véletlenül szurkol a csapatnak Nicolas Sarkozy. Emmanuel Macron elnök is sietett gratulálni Nasszer el-Kelaifinek amikor megszerezte Neymart a csapatnak.

Eközben rabszolgák robotolnak Katarban ötven fokos melegben, hogy felépüljenek a stadionok határidőre. Katar megígérte ugyan a középkori kafala-rendszer megszüntetését, de a gyakorlatban minden úgy megy, mint régen: Indiából és más koldusszegény országokból toborozzák a munkaerőt, melyet kegyetlenül kizsákmányolnak és olykor ki sem fizetnek. Az Amnesty International most tiltakozott. Erre néhány tiltakozó vendégmunkás megkapta a kiutazó vízumot. Hazautazhatott a saját költségére, pedig a dúsgazdag Katar vállalta az oda-vissza utazást. De hát ott a kafala: a munkaadó megsértődött, mert a vendégmunkások tíz hónap után követelni merték a bérüket…

Fotó: Dezeen

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez