Puszta kézzel ássák ki a túlélőket Indonéziában

Kétségbeesetten kutatnak túlélők után Celebesz szigetén, ahol földrengés, majd szökőár tett hatalmas károkat a 335 ezres Palu városában. Az áldozatok száma még mindig nő.

Az ismert áldozatok száma már meghaladja a 800-at, de vélhetően még nőni fog, a mentők még csak most közelednek az epicentrumhoz. Eltorlaszolt utak és leomlott hidak hátráltatják a munkájukat.

A Vöröskereszt 1.6 millióra teszi azok számát, akiket valamilyen formában érintett a kettős természeti katasztrófa. Különösen aggódnak Donggala városa miatt, ahol egyelőre még nem tudni, mekkora pusztítás. “Ez már most is tragédia, de lehet sokkal rosszabb is” – áll a Vöröskereszt közleményében.

A Katolikus Mentőszolgálatok indonéziai vezetője azt mondja, hogy Donggala teljességgel megközelíthetetlen földön vagy levegőben, egyedül a tenger felől remélhetik, hogy eljutnak oda.

A pénteki, 7,5-es földrengést egy sor erős utórengés követte.

Paluban a mentőcsapatok puszta kezükkel próbálnak kiásni 24 embert a Roa-Roa hotel romjai alól. A szálloda tulajdonosa arról beszélt a helyi médiának, hogy még mindig hallani, ahogy segítségért könyörögnek a romok alatt rekedtek, de nincs emelőszerkezet, amivel segíthetnének rajtuk. A városban több tucat ember után kutatnak, ők is az összeomlott épületek alatt lehetnek.

Egy férfi esküvőre érkezett a városba, a szállodában készült az estére a feleségével és a lányával, amikor megmozdult a föld. “Nem volt idő a menekülésre. A rengés a falhoz préselt… Hallottam, hogy sír a feleségem, aztán csend lett.  Nem tudom, mi van vele és a gyermekemmel. Remélem, biztonságban vannak” – mesélte az AP hírügynökségnek. Őt magát hát- és vállsérülésekkel kezelik most a palui katonai kórház udvarán.

Az utcákon holttestek fekszenek, a sérülteket sátrakban látják el, mert a kórházak is megrongálódtak. A túlélők a szabad ég alatt aludtak, miután a hatóságok arra figyelmeztették őket, hogy rájuk szakadhatnak a még álló házak.

A péntek esti földrengés központja 10 kilométer mélyen volt Celebesz szigeténél. Sokan voltak a strandokon, amikor elindult a szökőár, éppen egy fesztiválra készültek. A két-három méter magas hullámok magukkal ragadták az embereket, akik pánikba esve próbáltak menekülni. A cunami kocsikat, házakat ragadott magával, mindent, amit a szárazföldön talált.

Egy 39 éves túlélő arról beszélt az AFP tudósítójának, hogy semmijük sincs most: hiányt szenvednek ételben, italban, tiszta vízben. Azt sem tudják, ma mit ebédelnek.

Segély a fővárosból, Jakartából érkezik a reptérre, ahol találtak egy sértetlen leszállópályát. A sebesültek a kórházak udvarán vagy a járdán fekszenek, tábori kórházat is felállítottak az illetékesek. “Sátrakra, orvosságra, egészségügyi szakszemélyzetre, takarókra és még sok más mindenre van szükségünk” – mondja az indonéziai kórházszövetség elnöke.

Ahogy egymás után jönnek az információk, annál rosszabb helyzet bontakozik ki – osztotta meg az aggasztó hírt az egyik segélyszervezet szóvivője a BBC-vel.

Fotó: AFP

(Visited 34 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez