Nincs visszaút – száz külföldit végzett ki az Iszlám Állam

Száz olyan külföldit végeztek ki helyi források szerint az Iszlám Állam különítményei, akik haza akartak volna térni. A cél, hogy megmutassák – nincs visszaút.

A terrorcsoport rakkai tagjai korábban arról adtak hírt, hogy katonai rendőrséget hoztak létre a városban, amely a potenciális dezertőrökkel foglalkozik. Az egység házkutatásokat végzett, és több tucat, harcok elől menekülni kívánó külföldi szélsőségest fogott el. A külföldi dzsihádisták számát legalább háromezerre teszik, jelentős részük olyan második-harmadik generációs nyugat-európai muszlim fiatal, aki kitaszítottnak érezte magát otthon, és hatott rá az Iszlám Állam erőszakos propagandája. Sokan azonban végül csalódtak – nem találták meg a számításukat, vagy éppen a rakkai iszlamisták nem bíztak rájuk “elég komoly feladatokat”.

A brit sajtó október közepén számolt be arról, hogy öt brit, három francia, két német és két belga állampolgárt tart fogva az Iszlám Állam, azért, mert a nyugati harcosok hazájukba akartak visszatérni ahelyett, hogy a szíriai felkelőcsoportok vagy az Aszadhoz hű kormányerők ellen küzdöttek volna. A londoni King’s College egyetem kutatói október közepén harminc és ötven közé becsülték azoknak a briteknek a számát, akik a szíriai összetűzésekben való részvétel után visszatértek volna hazájukba, de féltek attól, hogy megérkezésükkor bebörtönzik őket. A professzorok közül néhányan kapcsolatba léptek az IÁ soraiból dezertálni kívánó számos brit szélsőségessel. Az Iszlám Állam  már többször figyelmeztette a soraiban harcoló külföldieket – nem szabad meghátrálniuk a léigtámadások hatására sem, ki kell tartani, különben halál vár rájuk.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez