A szaúdi trónörökös visszavágott Trumpnak

Szaúd-Arábia királya két hétig sem tartaná magát nélkülünk! – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke egy kampánygyűlésen. Rijádban nem hagyták ezt szó nélkül.

“Barátom Szalman király, de mondtam neki: ha nem lenne amerikai katonai támogatás, akkor még két hétig se biztos, hogy tartani tudná magát!” Így beszélt az Egyesült Államok elnöke leghűségesebb  arab szövetségeséről Mississippi államban egy kampánygyűlésen. Az Egyesült Államokban novemberben választásokat tartanak. Donald Trumpnak fontos, hogy megmaradjon a republikánus többség a kongresszusban Washingtonban.

Az amerikai elnök tisztában van Szaúd Arábia jelentőségével: első elnöki útja épp oda vezetett,  Rijádban részt vett egy arab-muzulmán csúcstalálkozón. Egyidejűleg pedig egy 110 milliárd dolláros szerződést kötött Szaúd-Arábiával amerikai fegyverek vásárlásáról. Később kiderült, hogy a hatalmas üzlet része egy még nagyobb megállapodásnak: az USA és Szaúd Arábia 350 milliárd dolláros keretmegállapodást írt alá tíz évre.

Amerika a barátunk és szövetségesünk – válaszolta Trumpnak Mohamad bin Szalman herceg. Szaúd-Arábia trónörököse hangsúlyozta: akár 2000 évig is tartani tudná magát a királyság,  bármiféle külföldi segítség nélkül. Rámutatott: sok pénzt fizetnek a fegyverekért, vagyis Amerika nem ingyen szállít nekik sem! Különben az USA jobb, ha nem ad tanácsokat a belső problémák megoldására, hiszen a rabszolgaságot is csak polgárháború árán tudta megszüntetni – jelentette ki Mohamad bin Szalman herceg, Szaúd-Arábia trónörököse, aki a New Yorki Bloomberg hírportálnak adott exkluzív interjút.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez