Szaúd-Arábia beismerte

Elfajultak a dolgok Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán és az összecsapás során Dzsamál Hasogdzsi életét veszítette – közölték Rijádban, ahol mindeddig tagadták az ellenzéki újságíró meggyilkolását.

A bejelentést megelőzően Szalman király és Erdogan török elnök újabb telefonbeszélgetést folytatott egymással. A törökök kezdettől fogva azt állították, hogy az ellenzéki újságírót megölte egy 15 tagú kommandó, mely külön erre a célra érkezett Szaúd-Arábiából Isztambulba. Azután az újságírót darabokra vágták és úgy vitték ki a konzulátusról.

Rijádban egyúttal azt is közölték, hogy 18 embert letartóztattak az ügyben, két magas rangú vezetőt pedig leváltottak. Egyikük, Ahmed al-Assziri tábornok a titkosszolgálat egyik legmagasabb rangú tisztje. A másik Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadó. Mindketten a trónörökös, Mohamed bin Szalman bizalmas emberei voltak. Szalman király egyúttal elrendelte a titkosszolgálat újjászervezését. A felelős nem más, mint Mohamed bin Szalman trónörökös.

Trump elnök sietett elfogadni Szaúd-Arábia hivatalos magyarázatát, mert attól tart, hogy ellenkező esetben Rijád lepaktál az oroszokkal. Moszkvában jelezték: magas rangú küldöttséggel vesznek részt a sivatagi Davos tanácskozáson Szaúd-Arábiában. A jövő heti tanácskozás házigazdája az a Mohamed bin Szalman herceg, aki minden valószínűség szerint kiadta az utasítást az ellenzéki újságíró megölésére. Emiatt az amerikai delegáció vezetője, Steve Mnuchin pénzügyminiszter lemondta a látogatást éppúgy, mint a nyugat-európai pénzügyminiszterek. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap első embere sem lesz ott Szaúd-Arábiában. Washingtonban több szenátor közölte: nem elfogadható Szaúd-Arábia legutóbbi magyarázata sem! Amerika és Szaúd-Arábia között stratégiai szövetség áll fenn, mert a sivatagi királyság exportálja a legtöbb olajat. Ezt a stratégiai szövetséget senki sem akarja igazán kockára tenni, mert ezzel veszélyeztetné az Egyesült Államok világhatalmi státuszát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez