Hatalmas felfedezés: 2400 éves a világ legrégebbi hajóroncsa

A kutatók szonárral és mélytengeri robotokkal vizsgálták a Fektete-tenger mélyét, ahol rábukkantak a páratlan régészeti kincsekre.

Kétezer méteres mélységben, a Fekete-tenger mélyén bukkantak brit és bolgár tengerkutatók arra a görög hajóroncsra, amit jelenleg a világ legrégebbi elsüllyedt és egészben fennmaradt darabjának tartanak. A kutatók a tengerfenék állapotát és a tengerszint alakulását vizsgálták mélytengeri robotokkal és szonárral, de aztán több mint 67 elsüllyedt hajót találtak a 2.000 négyzetkilométeres területen. Ezek között volt az is, amely az oxigénhiányos környezetben a leghosszabb ideig megőrizte állapotát. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a hajóroncs 2400 éves lehet.

0000000000shopw

A 22.8 méteres roncsot a Fekete-tenger régészeti projektje, a MAP keretében találták meg. Hozzá hasonló hajókat ábrázoltak az ókori görög vázákon, kerámiákon is. A tudósok arra következtettek, hogy kereskedőhajó lehetett. A tervek szerint marad a tengerfenéken, hiszen kiemelése veszélyeztetné az állapotát és hatalmas költségekkel is járna.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez