56 milliárd dolláros üzletkötések a sivatagi Davos konferencián

Erről nyilatkozott Kalid al Falih energiaügyi miniszter. Elmondta, hogy az üzletkötések nagy része amerikai cégeket érint.

“Az Egyesült Államok továbbra is fontos része marad Szaúd-Arábia gazdasági életének!” – hangsúlyozta az energiaminiszter azt követően, hogy véget ért a tanácskozás, melyet a világsajtó Davos a sivatagban címmel tüntetett ki.

Sokan távol maradtak, mert az ellenzéki újságíró meggyilkolása Isztambulban elriasztotta őket attól a tanácskozástól, melynek házigazdája Mohamed bin Szalman herceg volt. Pontosan az a trónörökös, akit nagyon sokan a gyilkosság megrendelőjének tartanak. Mohamed bin Szalman herceg tagadja a vádat. A tanácskozáson hangsúlyozta: Szaúd-Arábia nagyszabású reformprogramja nem áll le a jelenlegi botrány miatt! A trónörökös azt szeretné, ha Szaúd-Arábia 2030-ig modern, 21. századi állammá változna.

A reformok hívei tartanak a trónörökös meggyengülésétől Szaúd-Arábiában 

Mohamed bin Szalman herceg óriási hatalmat összpontosított a kezében: afféle reformdiktatúrát gyakorol. Ennek egyik elborzasztó mellékterméke az, hogy ellenfeleivel leszámol – éljenek azok külföldön vagy belföldön. A reformok hívei azonban attól tartanak, hogy ha meggyengül a trónörökös befolyása, akkor megerősödhetnek a konzervatív vallási erők, melyek szeretnék megőrizni a középkori vallási szokásokat a sivatagi királyságban. Mohamed bin Szalman herceg vaskézzel fékezte meg a vahabita szekta vallási vezetőit és az általuk irányított vallási rendőrséget, mely pokollá tette a családok életét, hiszen majdnem mindenbe beleavatkozott. Igaz, hogy a trónörökös börtönben tart néhány női aktivistát, aki jogaikat túlságosan határozottan követelték, de ugyanakkor számos olyan reformot vezetett be a hétköznapi életben, melyet előtte elképzelni sem tudtak. Hogyha tehát leállna a reformfolyamat, akkor Szaúd-Arábia felzárkózása a világhoz lelassulna vagy épp meg is szűnne. Szalman király és vele együtt az Egyesült Államok és Izrael ezért támogatja továbbra is Mohamed bin Szalman trónörököst, aki olykor középkori módszerekkel küzd azért, hogy kivezesse hazáját a középkorból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez