Cseh milliárdos a francia sajtó zászlóshajóján

Kisebbségi tulajdont szerzett Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója a Le Monde-nál és ez aggodalommal tölti el a neves liberális lap újságíróit. Annál is inkább, mert azt gyanítják: ez még csak az első lépés. Daniel Kretinsky az egészet akarja…

Brutális bejelentés – közölték a párizsi Le Monde munkatársai, akiknek 25%-os részesedésük van a lapnál. A francia részvényesek igyekeznek nyugtatgatni a minőségi újságírás krémjéhez tartozó hírlapírókat: Daniel Kretinsky cége csak kisebbségi tulajdont szerzett. Nem szólhat bele a lap irányvonalába. Csakugyan? – tamáskodnak az újságírók, akik közül sokan jól ismerik a média reális működési lehetőségeit az egykori szocialista országokban, melyek aztán 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz. A sajtószabadság természetesen minden alkotmányban benne van, de a hétköznapi gyakorlat szomorú cáfolata ennek. Csehország persze nem Szlovákia, ahol a miniszterelnököt bíráló fiatal újságírót a maffia teszi el láb alól, de érthető, ha a Le Monde újságírói nem örülnek igazán a Keletről jött pénznek.

A Czech Media Invest a legnagyobb médiabirodalom Csehországban 

2,6 milliárd dollárra becsüli a Forbes Daniel Kretinsky vagyonát, amellyel csak a negyedik az oligarchák sorában a 10 milliós Csehországban. Ahol maga Babis miniszterelnök is csekély 4 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet. De nála legalább tudni lehet, hogy miből? A híres moszkvai diplomata egyetemen végzett Andrej Babis még a kommunizmus idején csehszlovák-marokkói közös vállalkozást alakított. Ez lett az alapja a Babis-birodalomnak, mely azután a médiára is kiterjedt.  Egy időben Babis még a Népszabadság iránt is érdeklődött. Aztán megalakította a populista Ano pártot, amely legyűrte a régi erőket és így Babis Csehország miniszterelnöke lett.

Kicsoda Daniel Kretinsky?

A 43 éves dollármilliárdos a rendszerváltás csodagyerekének számít Csehországban. A legnagyobb helyi energiaszolgáltató képezi birodalmának alapját, de ő is kiépített egy médiabirodalmat: a Czech Media Invest a legnagyobb Csehországban. Daniel Kretinsky, akinek az irodája a Párizsi utcában van Prágában, külföldön is terjeszkedik: Franciaországban övé az Elle és a Marianne, a két képes női magazin. És most jöhet a Le Monde, ahol félnek az újságírók. Nem véletlenül: Daniel Kretinsky ugyanis pénzügyes. Profitorientált és nem különösebben kíváncsi arra, hogy milyen területen milyen eszközökkel produkál eredményt. A médiában manapság nagyon nehéz profitot produkálni, mert az ingyenes internet óriási konkurenciát jelent. Ezért a francia sajtóban is folyamatosan karcsúsítanak. A pénzügyileg kikalkulált anorexia a média réme mindenütt, így Franciaországban is. Párizsban csak Daniel Kretinsky kisebbségi tulajdonáról van szó, de Prágában nem is nagyon titkolják: meg akarják szerezni a francia sajtó zászlóshajóját, a liberális Le Monde-ot. Miért? – kérdik aggodalmaskodva az újságírók és nemcsak ők Franciaországban.

Fotó: Daniel Kretinsky / tyden.cz

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez