Francia diplomata lehet Grúzia elnökasszonya

Salomé Zourabichvili asszony 66 éve Párizsban született emigráns családban. Ma is azt az archaikus grúz nyelvet beszéli, melyet szülei hoztak magukkal a cár birodalmából.

2004-ben Mihail Szaakasvili akkori grúz elnök “kölcsönkérte” Franciaországtól a sikeres diplomatát. Jacques Chirac francia elnök hozzájárult a váltáshoz. Így lett Salomé Zourabichvili Grúzia külügyminisztere 2004-ben. Célja ma is ugyanaz, mint akkor: Grúziát a nyugati szövetség és mindenekelőtt az Európai Unió felé vezetni.

Sikeres lehet-e egy ilyen program Grúziában? Amióta a kis állam visszanyerte a függetlenségét, két irányzat küzd egymással. Az egyik Nyugat felé szeretne nyitni, a másik pedig a moszkvai kapcsolatot tartja meghatározónak. Putyin elnök nyilvánvalóan nem örülne, ha a francia diplomácia egyik volt ásza lenne Grúzia új elnöke. A választás kétfordulós: a mai elsőben jó esélyt adnak a “francia” jelöltnek 22 ellenfelével szemben. A második, döntő fordulóban azután minden lehetséges a választásokon Grúziában –  még az is, hogy egy volt francia diplomata legyen az ország új vezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez