Yanar Dag: a lángoló hegy Azerbajdzsánban

A Tűz Országában olyan ritka természeti jelenségeknek lehetnek szemtanúi a turisták, melyekről már Marco Polo is beszámolt.

A Yanar Dag Azerbajdzsán egyik fő látványossága: egy égő hegyoldal, amiről úgy tartják, hogy begyújtása óta – közel 70 éve – nem aludt ki rajta a tűz. A nevezetesség a Kaszpi-tenger partján, az Absheron-félszigeten, nem messze Bakutól fekszik és turisták tömegei látogatják, csakúgy, mint a többi tüzes helyszínt: a tűztemplomokat és a fortyogó iszapvulkánokat. Több híres utazó, felfedező is megemlítette Azerbajdzsán égő gázmezőit már: a leghíresebb közülük Marco Polo, aki a 13. században írt róluk feljegyzéseiben.

00000yanar

A magyarázat Azerbajdzsán tűzmezőire egyszerű: mivel az ország területén a szénhidrogén-mezők nagyon közel találhatóak a földfelszínhez, az olaj és a gáz rendkívül könnyen lángra kap. A szájhagyomány szerint a Yanar Dagot egy pásztornak köszönhetik, aki cigarettája meggyújtása közben véletlenül borította lángba a hegyoldalt. A szivárgó gáz pedig azóta folyamatosan táplálja a lángokat, melyek akár a 3 méter magasságot is elérhetik.

A gázkitörések közül többet is szent helyként, rituálékhoz használtak a múltban. A Yanar Daghoz – ami  azeri nyelven szó szerint égő hegyet jelent – és a Tűz Templomához a mai napig sokan zarándokolnak el. A templomban a világ egyik legősibb vallását, a tüzet központi elemének tartó zoroasztrizmust is megismerhetjük, de más vallások képviselői, így hindu és szikh zarándokok is szent helyüknek tartották a Tűz Templomát.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez