Iskolát neveztek el a zsidó fiúról, aki éveket töltött a Hitlerjugendben

A 93 éves Solomon /Sally/ Perel büszkén utazott Izraelből Németországba, ahol megszületett. Braunschweig városában ugyanis iskolát avattak, mely az ő nevét vette fel.

Solomon Perel a holokauszt idején Braunschweigben a Hitlerjugend iskolájába járt, annak kollégiumában lakott.

Három és fél évig voltam a Hitlerjugend tagja Braunschweigben – idézte fel a múltat az ynetnews izraeli portálnak. De hogy került oda? 1935-ben a családjával együtt Lengyelországba menekült Németországból a fokozódó antiszemitizmus miatt. Ám a nácik oda is megérkeztek. Akkor az oroszok által megszállt lengyel területekre menekült és úttörőként kezdte meg a pályafutását a szovjet rendszerben. Amikor aztán a Wehrmacht megtámadta a Szovjetuniót, akkor ez a terület is náci megszállás alá került. Az ifjú Solomon álnéven élt és mivel német volt az anyanyelve, el tudta hitetni: Volksdeutsch, aki elszakadt a családjától. Így került a Hitlerjugend elit kollégiumába, Braunschweigbe.

Sally_Perel_-_01

3 és fél évig az volt a legnehezebb, hogy titkoljam a zsidóságomat. Minthogy körül voltam metélve, ez nem volt könnyű, de sikerült – nyilatkozta most Németországban, ahol előadást tartott az általános iskola tanulóinak arról, hogy milyen is volt a fiatalok élete a náci Németországban. A háború végén minden Hitlerjugend-tagot a frontra küldtek. Solomon Perelnek szerencséje volt: egyetlen puskalövés nélkül amerikai fogságba esett. Gyorsan kivándorolt és részt vett a függetlenségi harcokban Izraelben.

Sorsáról film is készült, mely elnyerte a Golden Globe díjat 1991-ben. Az Europa, Europa című film bemutatta azt a zsidó fiút, akinek a szülei a holokauszt áldozatai lettek és aki csak úgy tudta túlélni a nehéz időket, hogy leplezve zsidóságát a Hitlerjugend elit kollégiumában tanult Braunschweigben. Ott ahol most egy általános iskolát neveztek el Sally Perelről Németországban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez