Jó hír – gyógyul az ózonpajzs

Az északi félteke felett 2030-ig teljesen helyreállhat az ózonréteg, az Antarktisz felett pedig 2060-ra tűnik el az ózonlyuk – mondja egy ENSZ jelentés.

Jó hír a Földnek: úgy néz ki, sikerült megállítani az ózonréteg vékonyodását, olyannyira, hogy 2060-ra el is tűnhet az ózonlyuk. Az ENSZ jelentése szerint az ózonpajzs – ami 1970-ben kezdett el vékonyodni a káros vegyi anyagok ózonkárosító hatására – 2030-ra teljesen helyreállhat az északi félteke felett, a déli féltekén pedig a század közepére következhet be ugyanez. A tudósok azt jósolják, hogy az Antarktisz felett 2060-ra tűnik el az ózonlyuk.

Az eredmény annak köszönhető, hogy még időben csökkentették a klór-fluor-karbon (CFC) vegyületek használatát, amelyek felelősek az ózonréteg pusztulásáért. A kilencvenes években tetőzött a probléma, akkor a teljes pajzs 10 százaléka tűnt el. Most a Déli-sark felett 25 millió négyzetkilométeres az ózonlyuk, 2006-ban azonban még 30 millió négyzetkilométeres volt. 2000 óta évtizedenként 1-3 százalékkal gyarapodik az ózonpajzs Paul Newman, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának vezető tudósa szerint. Aki azt is elmondta a héten tartott tudományos konferencián Quitóban, Ecuadorban, hogy ha semmit nem tettek volna az ózonréteg elvékonyodása ellen, akkor 2065-re a réteg kétharmada elpusztult volna.

Az ózonpajzs a földi légkör felső rétegében az ultraibolya-sugárzástól védi a bolygót. Három oxigénatomból álló, színtelen molekulák alkotják. A Föld felszíne felett 10 kilométerrel kezdődik és egészen 40 kilométeres magasságig tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez