Redl ezredes újratöltve – osztrák tiszt kémkedett az oroszoknak

Az osztrák hadsereg egyik ezredese minden valószínűség szerint évtizedeken át az oroszoknak kémkedett – jelentette be sajtóértekezleten Sebastian Kurz.

Ausztria kancellárja – úgy is, mint az Európai Unió soros elnöke – megengedhetetlennek nevezte az oroszok kémkedését az uniós tagállamokban. Sebastian Kurz utalt arra, hogy Hollandia nemrég négy orosz diplomatát utasított ki kémkedés miatt. Mi érdekelte az oroszokat Ausztriában?

Az osztrák fegyverekről informálta az ezredes az oroszokat

Ezt Mario Kunasek hadügyminiszter mondta el a sajtóértekezletén. A külügyminiszter asszony bekérette Oroszország ügyvivőjét és magyarázatot kért tőle az esettel kapcsolatban. Karin Kneissl egyben közölte: lemondja tervezett moszkvai útját.

A külügyminiszter asszony az esküvőjén Putyinnal táncolt 

Nem is oly rég Oroszország elnöke megtáncoltatta az osztrák diplomácia vezetőjét – ezzel is jelezve azt a kiváló kapcsolatot, mely Ausztriát Oroszországhoz fűzi. Különösen így van ez a koalíció kisebbik pártjával, a Szabadságpárttal kapcsolatban. A neonáci múlttal rendelkező szélsőjobboldali párt olyan jó kapcsolatot ápol az oroszokkal, hogy emberei hitelesítették például a krími népszavazást, melyet Európában szinte senki sem ismert el.

Lavrov kellemetlenül lepődött meg

Redl ezredes az első világháború előtt kémkedett az oroszoknak, utóda a kilencvenes évek óta állt Moszkva zsoldjában. Egészen 2018-ig továbbított információkat az orosz hírszerzésnek. Lavrov orosz külügyminiszter kellemetlenül lepődött meg. A kémkedésen vagy a lebukáson?

Közben pedig az egyetlen uniós kormány, mely nem utasított ki egyetlen diplomatát sem a Szkripal-ügy miatt, épp Ausztria volt – emlékeztet a Deutsche Welle német közszolgálati portál. Szkripal ezredest, az orosz hírszerzés híres árulóját Nagy-Britanniában próbálták meg eltenni láb alól régi kollégái. Nem sikerült. Nagy-Britannia kérésére minden NATO-tagállam kiutasított néhány orosz diplomatát, tiltakozásul a balul sikerült mérgezési akció miatt. Ausztria azzal az ürüggyel maradt ki, hogy bár tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem.

Redl ezredes idején Ausztria-Magyarország és Oroszország nagyhatalmak voltak, melyek háborúra készülődtek egymással. Ma Ausztria egy boldog kis állam, mely a kémek paradicsoma ugyan, de önmagában nem katonai tényező. Oroszországot a NATO állandóan azzal gyanúsítja: olyan aktív hírszerzést folytat Európában, mintha készülődne valamire. Ezért ajánlottak a lengyelek 2 milliárd dollárt Donald Trumpnak, hogy telepítsen amerikai csapatokat Lengyelországba az oroszok elrettentésére. Az új amerikai támaszpontot Trump-erődnek neveznék el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez