Eladó a bukott kínai káder franciaországi villája

6,95 millió eurót kérnek azért a luxus villáért, amely kulcsszerepet játszott egy magasrangú mandarin bukásában, Pekingben. A luxusvilla a Földközi-tengerre néz Cannes mellett, és egykor Po Hszilaj tulajdona volt.

A csúcsra tört egykor a ma 64 éves bukott nagyság, aki jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti egy kínai börtönben. Kis vörös hercegként kezdte pályafutását a Kínát kormányzó kommunista pártban. Édesapja, Po Jipo, Mao elnök egyik közeli munkatársa volt. Fiát kereskedelmi miniszterként ismerhette meg a nagyvilág, de Po Hszilaj feljebb akart jutni a ranglétrán, egészen a csúcsig. Ő akart lenni Kína első embere. Abban az időben már Csungking város első embere volt. Elővárosaival együtt ez Kína legnépesebb városa, mely tartományi jogokkal bír (a népessége 34 millió!) A hatalmas várost jól vezette, az éves növekedés 17% volt. Ám a kínai kommunista párt vezetése mást szemelt ki az első számú vezető posztjára, és hősünknek csak a harmadik számú posztot ajánlották. Ő lett volna a nemzetgyűlés elnöke. Po Hszilaj ezt nem fogadta el. Erre megindult ellene a vizsgálat. Hamarosan letartóztatták.
Korrupciós pere 2013-ban zajlott. Két fő vádpont volt ellene: az egyik a luxus villa a francia Azur parton. A másik az, hogy fedezte kis feleségét, aki megmérgezett egy brit üzletembert. Nejét halálra ítélték, de az ítélet végrehajtását felfüggesztették. A házaspár tehát hátralevő életét börtönben tölti. Miközben a vetélytárs házaspár: Hszi Csinping és neje nemcsak, hogy eljutott a csúcsra, de a korrupció ellenes kampány révén minden korábbinál nagyobb hatalomra tett szert. A pekingi kormány jelenleg több nyugati állammal tárgyal arról, hogy a külföldre menekült korrupt kínai kádereket adják ki és a vagyonukat zárolják. Majd pedig azt is adják vissza Kínának. Peking hivatalosan is kérte három magasrangú “korrupt menekült ” kiadatását Franciaországtól. Vajon megkapja-e a luxus villa árát is Kína? Kiderülhet, amikor sikerül majd eladni nem egészen 7 millió euróért a korrupt kínai káder luxus villáját a francia Azúr parton. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez