A trónörökös fivére csalta csapdába a meggyilkolt ellenzéki újságírót

A Washington Post szerint a CIA-nak bizonyítéka van arra, hogy Mohamed bin Szalman trónörökös rendelte Dzsamál Hasogdzsi megölését Isztambulban.

A jól értesült lap szerint a CIA kezébe került egy fontos telefonbeszélgetés rögzített változata. Ebben Kalid bin Szalman herceg biztosítja az Amerikában élő ellenzéki újságírót, hogy nyugodtan elmehet Isztambulba, mert semmi bántódása nem eshet. Kalid bin Szalman herceg Mohamed bin Szalman fivére és egyben hazája nagykövete Washingtonban. A herceg sietett azonnal cáfolni a Washington Post állításait.

Korábban egy vizsgálat teljes mértékben tisztázta a trónörököst a vádak alól Szaúd-Arábiában. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az akció elfajult és ennek következtében halt meg az ellenzéki újságíró. Nem világos, hogy akkor miért volt a kommandó tagja egy kórboncnok, aki feldarabolta a szerencsétlen újságírót.

Mike Pence alelnök megerősítette: amerikai bíróság elé kell állítani a gyilkossággal vádolt személyeket, mert Dzsamál Hasogdzsi évek óta az Egyesült Államokban élt. A gyilkosság megrontotta a két szövetséges viszonyát is: bár Trump elnök kérte Szaúd-Arábiát, hogy ne fogja vissza az olajtermelést azért, hogy megakadályozza az ár esését, Rijád ezt mégiscsak megtette. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre. Az amerikai-szaúdi szövetség 1945 óta áll fenn, amikor a Jaltából hazatérő Roosevelt elnök megállapodott Szaúd királlyal abban, hogy az amerikaiak termelhetik ki a világ legnagyobb olajtartalékait Szaúd-Arábiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Dr Molnár József

    Szerintem a Jaltai találkozó 1945 Ben és nem 1944 Ben volt. Remélem a többi tény pontosabb

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez