Kuba ötven év óta először a latin-amerikai államok közösségében

Kuba ötven éve először vesz részt a panamai Amerikai Államok Szervezetének konferenciáján – jelentette be Raúl Castro a kubai parlamentben, ahol óriási éljenzés fogadta a bejelentést.

Raúl Castro ezzel együtt kijelentette, hogy a Kuba elleni embargó feloldása hosszú és nehéz folyamat lesz. Ugyanakkor a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása  megteremti ennek a folyamatnak a lehetőségét. De ,,senki se felejtse el, hogy a legfontosabb, az embargó feloldása” még nem következett be.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása történelmi lépés, amely elvezeti Kubát abba a korba, amelyben valójában él: helyi jelentések szerint az év vége nem hozhatott volna nagyobb ajándékot a kubaiaknak, mint hogy visszatérhetnek – még ha lassan is – a latin-amerikai államok közösségébe. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokak számára az új helyzet legalább annyi szorongást is jelent.

A piaci viszonyok nélkül felnőtt nemzedék, elsősorban, akik a jegyrendszer nélkül nehezen élnek meg, – tanárok, állami alkalmazott munkások, tudósok – félelemmel vegyes örömmel figyelik az eseményeket. Remélik, hogy a rendszer talál megoldást a piaci árak és a kubai bérek közötti szakadék áthidalására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez