A forrófejű Mohamed helyett Ahmed legyen a király

Ezt kívánja állítólag a szaúdi hercegek többsége. Szaúd-Arábiában nincs automatikus trónöröklés: az uralkodó halála vagy súlyos betegsége esetén egy 34 tagú tanács dönt az új király személyéről.

A most 82 éves Szalman király puccsal juttatta hatalomra kedvenc fiát, Mohamedet. A most 33 éves herceg a reformok szimbólumává vált a világban. Kétségkívül komoly modernizációs változásokat indított el, de eközben rengeteg érdeket megsértett és középkori módszereket alkalmazott. Mint legutóbb Isztambulban az ellenzéki újságíró meggyilkolásával. Szaúd-Arábiában felmentették a trónörököst a vádak alól, de külföldön kevés a kétség: Mohamed bin Szalman parancsára ölték meg az ellenzéki újságírót Isztambulban. Emiatt számtalan bírálat érte a trónörököst, de Szalman király továbbra is bízik a kedvenc fiában. Ezért a hercegek úgy vélik: megvárják Szalman halálát, de utána nem Mohamedet, hanem Ahmedet ültetik a trónra!

Kicsoda Ahmed bin Abdulaziz?

A 76 éves herceg a király öccse, ráadásul ugyanaz volt az édesanyjuk is: Szaúd király kedvenc felesége. Ahmed 40 évig államtitkár volt a belügyminisztériumban. Ezért jól ismeri a majd’ mindenható titkosszolgálatot. Kiváló kapcsolatot ápol az amerikaiakkal is. Amikor Szalman király kedvenc fiát nevezte ki trónörökösnek, akkor Ahmed herceg a között a három ellenzéki között volt, aki nem helyeselte Mohamed kinevezését. Ahmed herceg sokat utazgat külföldön és jó kapcsolatokat ápol sok arab vezetővel. A reformok hívének vallja magát.

Mohamed trónörökös folytatni akarja a reformjait 

A 33 éves trónörökös egyáltalán nem kíván lemondani. Erre csak az apja, a király vehetné rá. Valószínűtlen, hogy Szalman király beismerné: tévedés volt fiának az előléptetése trónörökössé. Mohamed herceg gondoskodik is róla, hogy a király mind kevésbé tájékozódjon a napi ügyekben. Rohamtempóban palotát épít Rijádtól messze kétmilliárd dollárért. Ide szeretné elszállásolni a királyt – “egészségi állapota érdekében”. Ugyanakkor Mohamed támogatottsága a hercegek között nagyon meggyengült, különösen azóta, hogy néhányat közülük őrizetbe vettek. Csak azután engedték őket szabadon, hogy lemondtak a vagyonuk egy részéről az állam, vagyis Mohamed javára.

Mit szól az USA?

Amerika és Szaúd-Arábia stratégiai szövetségét még Roosewelt elnök és Szaúd király kötötte meg 1944-ben. Ezért az amerikaiakat most valósággal sokkolta, hogy Mohamed bin Szalman trónörökös megbízta a hadügyminisztert: érdeklődjön az orosz fegyverszállítások lehetősége iránt! Korábban a trónörökös egyik bizalmasa azzal fenyegette meg Amerikát, hogy ha túlságosan firtatja a meggyilkolt újságíró ügyét, akkor Szaúd-Arábia átáll a másik oldalra, vagyis Oroszországgal köt szövetséget. Még egy katonai támaszpontot is felkínálnának Putyin elnöknek.

Ez kicsapta a biztosítékot Washingtonban. Ahol azért maradtak jó barátai Mohamed bin Szalman trónörökösnek: például Trump elnök. Aki kerek-perec kijelentette, hogy lehet ugyan felelős a trónörökös az újságíró haláláért, de a szaúdi szövetség fontosabb mindennél. Az elnök veje továbbra is kiváló kapcsolatot ápol Mohamed bin Szalman trónörökössel. Az ortodox zsidó Jared Kushner az elnök főtanácsadója közel-keleti ügyekben. Kortársa a trónörökösnek, akivel jól megértik egymást. Egyszóval még minden bizonytalan Szaúd-Arábia jövőjét illetően, ahol a hercegek egy bölcsebb és öregebb Ahmedet szeretnének majd a trónon látni a szerintük forrófejű 33 éves Mohamed helyett.

Fotó: Ahmed bin Abdulaziz a dél-afrikai külügyminiszterrel, Lindiwe Sisuluval / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez