Korbáccsal kínozzák a női aktivistákat Szaúd-Arábiában

Kilenc nőt tartanak fogva, akik elszántan küzdöttek azért, hogy megszűnjenek a középkori szabályok, melyek teljesen alárendelték a nőket a férfiaknak.

Mohamed bin Szalman herceg utasítására vették őrizetbe őket. A trónörökös modern felvilágosult Szaúd-Arábiát ígér, de a reformok tempóját kizárólag ő kívánja meghatározni. A szerencsétlen női aktivisták szerinte túl messzire mentek és ráadásul “külföldi kémek”.

Ezért korbáccsal kínozzák őket, sőt olyan is volt, akit szexuálisan zaklattak – értesült a párizsi Le Monde, amely alaposan utánajárt a kilenc női aktivista sorsának. Ilyesmi korábban sohasem fordult elő a börtönökben Szaúd-Arábiában, ahol Mohamed bin Szalman trónörökös brutális módszerekkel hajtja végre reformjait. Az Amnesty International többször tiltakozott a női aktivisták kínzása ellen – eredménytelenül.

Hála Mohamed bin Szalman trónörökös reformjainak, a nők helyzete sokat javult Szaúd-Arábiában, de még hihetetlenül messze van Tunéziától, amely a legfejlettebb arab ország ebből a szempontból. Tunéziában már azt a törvényjavaslatot vitatják, amely egyenlővé tenné a nőket a férfiakkal az örökösödés tekintetében. Az iszlám hagyomány szerint egy férfi két nőt ér, vagyis  kétszer annyi jár neki, mint a nőknek.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez