Okostoalett segíthet diagnosztizálni a jövőben a betegségeket

Az űrhajósok már használják a technológiát, ami a vizelet tartalmának elemzésével segíti az egészségi állapot nyomon követését.

A vizelet vizsgálatával a rák és a diabétesz jeleit is képes felismerni az az okosvécé, melynek elődjét a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái már használnak egészségük monitorozására. A technológiát az ISS kutatói szeretnék a szélesebb közönség számára is elérhetővé tenni, hiszen így jelentősen megkönnyítenék a betegségek diagnosztizálását.

Az első ilyen okosvécé, a FitLoo kifejlesztése már el is kezdődött:  az Európai Űrügynökség (ESA) és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai higiéniai szakemberekkel közösen dolgoznak azon az eszközön, ami a jövőben az átlagembereket vizsgálja majd. A The Telegraph beszámolója alapján az okosvécé szenzorai a többi között a glükóz- és a fehérjeszintet mérik, az adatokat tárolják, így később akár a telefonon is nyomon lehet követni a helyzet alakulását. A háziorvosokat is hozzákapcsolnák a rendszerhez, hogy minél gyorsabb és frissebb képük legyen pácienseikről. Arra is van terv, hogy a nyilvános, köztéri illemhelyeken is elhelyezzék a különleges technológiát, így a különböző járványok és betegségek terjedését is időben meg tudnák fékezni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez