Csecsemőrablásért kapott 25 évet a tábornok

Reynaldo Bignone tábornok, az argentin katonai rendszer egyik utolsó elnöke volt: most 25 év börtönre ítélték abban a sajátos argentin bűnügyben, amelyet csecsemőrablásként ismert meg a világ.

Bignone és a katonai diktatúra többi vezetőit terheli a felelősség azért, hogy a rendszer (1976-1983) módszeresen elvette és saját híveinek örökbe adta a politikai foglyok kisgyermekeit vagy márt a börtönökben született csecsemőit. Gyermekek ezrei nőttek fel így más családokban és semmit sem tudtak vér szerinti szüleikről, akiket többnyire kivégeztek.

Számos civil szervezet – többek között a nemzetközi emberi jogi díjakkal is elismert Május téri anyák – tevékenységének köszönhetően sok gyermek megtalálta a még életben lévő családtagjait. A szervezetet többször megpróbálták betiltani, majd különböző vádakkal illetve tekintélyét  lerombolni, ennek ellenére  tevékenységének köszönhetően bíróság elé kerülnek ennek a szomorú argentin bűnügynek a tettesei. Így kapott immár halmozott büntetésként most 25 évet  Bignone: őt már októberben is elítélték ,,emberiség elleni bűntettekért”: emberrablásért és 30 Buenos  Aires-i munkás megkínzásáért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez