Izraelbe költözik az egykori szovjet-amerikai sakkbajnok

Két nemzetközi sakknagymestert kap Izrael, mert Borisz Gulko és a felesége, Anna Aksarumova egyaránt elérte ezt a címet – közli a Haaretz, mely arról tudósít, hogy a két érdemdús sakkveterán New Jersey államból Izraelbe költözik.

A most 71 éves Borisz Gulko az egyetlen olyan sakknagymester, aki képes volt megnyerni a bajnokságot előbb a Szovjetunióban, később pedig az Egyesült Államokban. Azon kevés sakkozó közé tartozik, akinek pozitív a mérlege Garri Kaszparovval szemben, mert sikerült háromszor is legyőznie a világbajnok sakkozót. Magának Borisz Gulkónak a pályája nem alakult olyan szerencsésen, mert szembeszállt a szovjet rendszerrel.

Refuznyik lett és ennek megfizette az árát

Hét évig nem engedték ki külföldre, mert bírálta a szovjet rendszert. Brezsnyev idejében ezzel nem vicceltek: a KGB emberei többször el is páholták a Szovjetunió sakkbajnokát! Végül Gorbacsov utasítására emigrálhatott, de hét év elveszett a karrierjéből. “Túl öreg voltam ahhoz, hogy megpályázzam a világbajnoki címet és túl fiatal ahhoz, hogy edző legyek!” – nyilatkozta erről az időszakról. Az Egyesült Államokban azért két bajnoki címet is begyűjtött és megalapozta az egzisztenciáját. Most öreg napjaikra úgy döntöttek a feleségével: alijáznak Izraelbe. A zsidó állam tele van a Szovjetunió egykori polgáraival. A nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Avigdor Lieberman például Kisinyovból, Moldávia fővárosából alijázott csaknem egymillió honfitársához hasonlóan a Szovjetunió felbomlása után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez