Női páros Németország élén

A 64 éves Angela Merkel 18 éves pártelnöki múlt után kényszerült lemondásra a CDU éléről. Az ő jelöltje lehet a legnagyobb kormánypárt vezetője a jövőben.

Minimális különbséggel, de a mérsékelt jelölt nyert a CDU elnökválasztási szavazásán. Így a legnagyobb kormánypárt vezetője a jövőben Annegret Kramp-Karrenbauer lesz. Ő volt Angela Merkel jelöltje, így valószínű, hogy a kancellár asszony kitöltheti idejét a poszton és csak 2021-ben kell lelépnie a színről. A 64 éves Angela Merkel 18 éves pártelnöki múlt után kényszerült lemondásra a CDU éléről, mert a kereszténydemokraták rosszul szerepeltek a helyi választásokon. A CDU tízperces vastapssal köszönte meg Angela Merkel pártelnöki munkáját. Mi lesz most?

“Nem vagyok Mini-Merkel!”

Ezt hangsúlyozta beszédében az új pártelnök asszony, aki eddig a CDU főtitkára volt. Korábban a kis tartomány, a Saar-vidék miniszterelnöki tisztjét töltötte be. Folyamatosságot ígért a CDU élén, elismerve azt, hogy az utóbbi időben csökkent a kereszténydemokraták népszerűsége. Kiemelte, hogy a fair play a kereszténydemokraták alapszabálya – ellentétben más pártokkal, ahol a késhegyig menő belső harcok sokat rontottak a külső képen.

A CDU: utolsó orrszarvú

Ezt a furcsa képet használta az új pártelnök, aki ezen azt értette, hogy a kereszténydemokraták olyan politikát folytatnak, amely egy nagy sátorban kívánja összegyűjteni a mérsékelt erőket és nem enged a szélsőségek csábításának. Az ellenjelölt, Friedrich Merz a német Trump szerepében tetszelgett, keményebb politikát és főként más stílust sürgetett. Most elismerte vereségét és az új pártelnök támogatására szólította fel a híveit. Minthogy a szavazás csak 51-49- es győzelmet hozott a “Mini-Merkel” számára, ezért Annegret Kramp-Karrenbauer feladata az lesz, hogy összebékítse a CDU két frakcióját. Ez szükséges ahhoz, hogy maximális támogatást nyújtsanak Merkel kancellárnak, aki megerősödve került ki a pártharcból, de egységes politikai támogatás nélkül nem lesz képes vezető szerepet játszani Németországban, illetve az Európai Unióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez