Csökken Hillary Clinton 2016-os támogatottsága

De még így is ő számít a legesélyesebb elnökjelöltnek a demokrata szavazók körében.

Az év elején mért eredményekhez képest tíz pontot “zuhant” Hillary Clinton támogatottsága a demokrata választók körében a Washington Post és az ABC News közös közvélelmény-kutatásának adatai szerint, de még így is az egykori First Ladynek van a legnagyobb esélye arra, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a következő választáson. Clinton még úgy is magasan vezet a többi demokrata politikus előtt, hogy népszerűsége csökkent.

A felmérés adatai szerint a demokrata szavazók 63 százaléka adná le voksát Barack Obama egykori külügyminiszterére, ha most tartanák a párton belüli előválasztásokat. Clinton a jelenlegi alelnök, Joe Biden követi, míg a 3. helyen a liberálisok kedvence, Elizabeth Warren áll 11 százalékkal, aki az utóbbi hónapokban kezd egyre nagyobb támogatottságot gyűjteni, és akit Clinton egyik lehetséges ellenfeleként emlegetnek.

Az ABC News kiemelte, hogy Warren egyre népszerűbbé kezd válni a magukat liberálisnak valló demokraták körében: június óta 11 százalékkal nőtt támogatottsága, míg Clintoné 14 ponttal csökkent. Ugyanakkor még a liberálisok között is magabiztosan vezet Clinton, 59-19 arányban Warrennal szemben.

Clinton előnye a “zuhanás” után is 49 százalék a többi jelölthöz képest, ami ugyan kevesebb, mint idén bármikor, még így hatalmas előnynek számít. A Post kiemeli, még mindig ő számít a történelem legesélyesebb demokrata jelöltjének, és jóval nagyobb támogatottsággal készülhet az elnökválasztási kampányra, mint 2008-ban, amikor alulmaradt Barack Obamával szemben.

Egy év múlva, miután beindult a kampány, Clinton előnye várhatóan tovább fog csökkenni, de mivel igencsak magasról kell zuhannia, a többi jelöltnek csak akkor lesz bármi esélye is, ha a veterán politikus valami nagyon nagy hibát vét.

Fotó: Eurorpess AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez