A meggyilkolt szaúdi újságíró lett az év embere

1927 óta választja meg az év emberét a befolyásos amerikai Time magazin, mely ezúttal Dzsamál Hasogdzsit tette a címlapra.

A szaúdi ellenzéki újságírót, aki a Washington Postnak dolgozott, októberben Isztambulban ölték meg hazája főkonzulátusán. A megrendelő minden bizonnyal Szaúd-Arábia trónörököse, Mohamed bin Szalman herceg volt.

Más újságírókat is említ a Time magazin, akik bátran szembeszálltak a hatalommal és ezért nagy árat fizettek. Bár a felsorolásból hiányzik, de régiónkból idetartozik az a fiatal oknyomozó újságíró is, akit a kedvesével együtt gyilkoltak meg az év elején Szlovákiában. A kínos ügy miatt lemondásra kényszerült a miniszterelnök és a belügyminiszter is. Tavaly decemberben Máltán robbantották fel annak az újságírónőnek az autóját, aki bátran bírálta az ország miniszterelnökét.

Mind a három eset azt mutatja: a sajtó nincs túlságosan jó helyzetben a hatalommal szemben, helyén maradt Mohamed bin Szalman herceg és a máltai miniszterelnök is. Szlovákiában ugyan lemondott Robert Fico miniszterelnök, de a háttérből továbbra is ő irányítja a politikai életet és felelősségre vonásról egyik esetben sem esett komolyan szó.

Fotó: Evening Standard

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez