A Kínzások Királynője

Ha már látta a Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza című filmet, akkor biztosan emlékszek a Jessica Chastain által megjelenített karakterre, Mayára. Ő volt az a CIA ügynök, aki a történet szerint végül felfedezte Oszáma bin Láden rejtekhelyét.

Ahogyan az általában lenni szokott, a való életben ez kissé máshogy festett. Mayát ugyanis egy valódi CIA-ügynökről mintázták, akiről egyre több dolog derül ki. Pontos neve és rendfokozata természetesen még mindig szigorú hadititok,  de a becenevét már mindenki ismeri: a Kínzások Királynője. Állítólag valóban csinos középkorú asszonyról van szó, de a lelke eléggé furcsa lehet. Nem véletlenül kapta becenevét  –  igazi rajongója volt a CIA által alkalmazott kemény kihallgatási módszereknek, és közben olyan hibákat is elkövetett karrierje során, amik normális esetben annak a végét jelentették volna.

Jane Mayer a New Yorkernek írt cikkéből kiderül: a vérszomjas ügynök a legnagyobb hibáját akkor követte el, amikor a 2001-es terrortámadás előtt tudomására jutott, hogy két – végül a gépeltérítésekben részt vevő – al-Kaida tag lépett az ország területére. Bár ez egyértelmű veszélyt jelentett a közbiztonságra, a Királynő nem informálta erről az FBI-t.

Állítólag több alkalommal is félrevezette az amerikai vezetést, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a CIA által használt technikák mennyire hatásosak. És itt térünk vissza arra a – mondjuk így “furcsa hobbira”, ami miatt megkapta a becenevét. A CIA-ügynök valamiért végtelenül nagy támogatója a különböző kínvallatásoknak: olyannyira, hogy többször csak azért ment el ezekre, hogy végignézhesse őket.  “Bíróság elé kéne állnia és bűnhődnie azért, amiket tett” – nyilatkozott róla egyik volt munkatársa a CIA-től. Az is igaz viszont, hogy a nőt mindennek ellenére kimondottan jó ügynöknek tartják. “Nagyon nehéz őt kezelni, de cserébe megteszi, amit meg kell tennie. Igen, hibázott, de ez nem tartotta vissza attól, hogy megtegyen minden tőle telhetőt az országáért” – mondta egy másik volt kolléga.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez