Trump ki akarja rúgni a központi bank elnökét?

Lemondott Jim Mattis hadügyminiszter és részlegesen bezárt az amerikai állam, de ez nem elég Trumpnak. Aki ki akarja rúgni a Federal Reserve Board főnökét is. Jerome Powell ugyanis az elnök tanácsai ellenére emelte a kamatlábat. Ezzel a legrosszabb hetet produkálta a tőzsde New Yorkban a nagy pénzügyi válság óta /2008/.

A New York-i Bloomberg portál szerint Trump arról beszélgetett bizalmas tanácsadóival: hogyan lehetne eltávolítani tisztségéből Jerome Powellt? A jegybank szerepet betöltő Federal Reserve Board a politikai hatalomtól független intézmény, Trump – némi nem épp ortodox machinációk révén – eltávolíthatja őt a posztjáról. Függetlenül attól, hogy éppen ő bírálta Erdogan török elnököt, aki a vejét nevezte ki a Nemzeti Bank élére.

Elődje, Obama meghosszabbította a republikánusok által kinevezett Fed elnök mandátumát. Trump, ahogy hatalomra került, leváltotta Yellen asszonyt, akit elődje nevezett ki. Helyette jött Jerome Powell, aki megkezdte a banki kamatláb emelését. Ezzel lassította a konjunktúrát és aggodalmakat keltett belföldön és külföldön egyaránt. Jerome Powell a pénzügyi ortodoxia nevében cselekszik, de ez ellentétben áll Trump elképzeléseivel. Régebben a republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy törekedni kell a költségvetés egyensúlyára és korlátok között kell tartani az államadósságot. Trumpnál erről szó sincsen: a költségvetés hiánya magas, az államadósság az éves GDP 105%-át jelenti!

Ráadásul Trump tovább kívánja növelni a rekord összegű katonai költségvetéssel és a mexikói fallal, mely miatt most az amerikai állam részlegesen bezárt. Trump 5 milliárd dollárt akar a fal megépítéséhez, de ehhez 60 szavazatra van szüksége a szenátusban. A republikánusoknak csak 51 van.

Trump a “nukleáris opciót” sürgeti 

Ez azt jelentené, hogy a republikánus többség vezetője a nemzetbiztonságra hivatkozva keresztülvigye: egyszerű többség is elegendő! A republikánus szenátor eddig megtagadta Trump kérését. Trump nyolc évig akar a Fehér Házban maradni. Ehhez meg kell nyernie a következő elnökválasztást, melyet 2020-ban rendeznek meg. Ennek érdekében sürgeti a fal felépítését a mexikói határon és ezért szeretné kirúgni a Federal Reserve Board elnökét. Trumpot ugyanis nem a pénzügyi ortodoxia érdekli hanem az, hogy Amerika elkerülje a pénzügyi válságot, amíg ő a Fehér Házban üldögél. Csakhogy lehet, hogy épp a központi bank elnökének a kirúgása indítana el egy pénzügyi válságot, melyet mind többen reális veszélynek tartanak mind az Egyesült Államokban, mind pedig külföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez