Alkimista módszerrel lopták el az ukrán aranytartalékot

Végy egy kis ólmot és sárga festéket! – szólhatott valahogy így az alkimisták aranyat utánzó receptje. A módszer ma is pofonegyszerű, ólmot horgászboltban, aranyfestéket pedig már a papírírószer üzletben is kaphatunk. Nemcsak ábrándozott, cselekedett is egy odesszai banktisztviselő.

Mint egy igazi gengszterfilmben, beépített emberrel, titkos megbeszélésekkel és hamis papírokkal sikerült több mint öt millió hrivnya (körülbelül 81.000.000Ft) aranyat kilopni az Ukrán Nemzeti Bank odesszai fiókjából.

November elején ólomból és aranyfestékből készült hamis aranytömböket találtak Odesszában, jelentette tegnap a Vesti.ua hírportál. Bár már egy jó hónapja nyomoz a rendőrség, a téglát még mindig nem találják.

A három hónap alatt a bank egyik alkalmazottja segített kicserélni a hamisítványokat az eredetiekkel. A hitelesítéshez szükséges dokumentumokat a beépített ember intézte, majd a bankkal szemközti kávézóban megtörtént a csere. Ebben persze a tökéletlen biztonsági rendszer is segített, ugyanis jóformán senki nem figyelte, ki, mikor és miért megy be az aranyat őrző széfbe.

Hogy pontosan mekkora összeget sikerült így kicsalni a bankból, még nem tudják. A rendőrség munkatársa azt viszont elárulta, hogy a tettesek, családjaikat hátrahagyva, a Krímbe menekültek.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez