Bennfentes kereskedésért életfogytiglan az állambiztonsági államtitkárnak

Korrupció és bennfentes kereskedés miatt került a bíróság elé Kínában az állambiztonsági minisztérium államtitkára, akit végül életfogytiglanra ítéltek. Ezenkívül megfosztották összes vagyonától, melynek összegét nem közölte a kínai sajtó.

A diszkréció nem véletlen: korábban a belbiztonság legfőbb főnökét ítélték el ugyancsak korrupció miatt. Akkor megírta a sajtó: 90 milliárd jüan volt a család vagyona – ez több mint 12 milliárd dollár!

A belügy és a biznisz szoros kapcsolatban áll egymással Kínában. Bár többször elrendelték Pekingben, hogy az állambiztonság embereinek patyolat tisztának kell maradniuk, ezt soha sem sikerült megvalósítani. Most az államtitkár bukása bizonyítja újra: a belügy és a biznisz házassága továbbra is fennáll!

Ma Csien államtitkár a vád szerint bennfentes kereskedést folytatott, vagyis titkos információk birtokában befolyásolta a tőzsdei árfolyamokat. A sanghaji tőzsde a világ egyik leginkább hektikus pénzpiaca. Jelentős részben a bennfentes információk mozgatják, mert Kínában a fontos döntések még mindig szigorúan titkosak. Az állambiztonság államtitkára szép pénzt csinálhatott ebből, amíg le nem bukott.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy karrierjének a nyerészkedés vetett véget. Lehet, hogy csak rossz frakcióhoz csatlakozott: például a lebukott nagy belbiztonsági főnök emberének tartották. Ennyi elég Kínában a bukáshoz. Tekintettel a belügy és a biznisz bensőséges kapcsolatára, jóformán minden állambiztonsági vezetőre rá lehet húzni a bennfentes kereskedés vádját. Hszi Csin-ping elnök így tisztogat. Ebből kettős haszna is van: egyrészt megszabadul az ellenfeleitől, másrészt pedig a korrupció miatt dühöngő közvéleménynek megmutatja, hogy lesújt még olyan fontos vezetőkre is, mint a most életfogytiglanra ítélt állambiztonsági államtitkár.

Fotó: a tőzsde épülete Sencsenben / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez