Az internet mentheti meg az északi királyalbatroszt

A világ 190 országából 2.3 millió nézője van a madarak titkos életének, amit 24 órában közvetítenek Új-Zélandról.

Az északi királyalbatrosz bolygónk egyik legelegánsabb eleven repülőgépe, háromméteres szárny-fesztávolságával a legnagyobb tengeri madár címet is elnyerte. A ritka madár a globális felmelegedés és a műanyagszennyezés áldozata: a hőstressz mellett az is fenyegeti, hogy táplálékára, a tintahalra vadászva gyakran eszi meg az óceánban lebegő műanyagdarabokat is, mivel azokat összetéveszti a prédájával.

000alb

A királyalbatrosz költőtelepe Új-Zéland Déli-szigetén, az Otago-félsziget csücskén (Taiaroa Head) van. Itt állított fel a helyi természetvédelmi őrszolgálat egy 24 órában közvetítő webkamerát, a királyalbatrosz-központban, még 2016-ban. A projekt hatalmas siker lett, az elmúlt években a világ 190 országából 2.3 millióan voltak kíváncsiak az óriásmadarak titkos életére.

A Royalcamon keresztül a természetkedvelők ritka intim környezetben láthatják az albatroszokat. A kamerán követhetik, ahogy az éjszaka leple alatt megérkeznek a fészkeikbe, lerakják a tojásokat, végignézhetik azok kiköltését majd fiókanevelés közben nézhetik meg a madarakat. Az olyan megható pillanatok mellett, mint az első kirepülés, a drámai mozzanatok sem maradnak el. A ragadozók támadásait sokszor nem élik túl a madarak és a környezetszennyezés sem tesz jót nekik. Az élő közvetítésnek köszönhetően azonban javulnak az esélyeik a faj fennmaradására.

000alb4

000alb

A The Guardian beszámolója szerint az albatroszcentrumba érkező adományok megsokszorozódtak, mióta van webkamera, ez pedig lehetővé tette egy olyan korszerű hűtőrendszer beépítését, amivel a madarak túlélhetik a rekkenő hőséget. 2019 rekordévnek számíthat majd a helyi kolónia életében, több, mint 50 tojást raktak le ugyanis a madarak. A fiókák januárban kezdenek kikelni a nemzetközi nézőközönség örömére. Az interneten szavazhatunk is a Royalcam sztárjára és a fiókák elnevezésébe is bevonják az érdeklődőket a centrum dolgozói.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez