A gyorskaja lelassítja az agyat

Egy több éven át végzett széleskörű kutatás szerint rosszabb a tanulmányi eredménye azoknak a gyerekeknek, akik sokat esznek gyorséttermi ételeket.

Arról már több tanulmány is született, ami a cukorban és zsírban gazdag gyorsételek és gyerekkori elhízás közötti kapcsolatot bizonyította, de egy új kutatás egy újabb problémát talált a gyorskajákkal kapcsolatban. A Clinical Pediatrics című gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint ugyanis azok a gyerekek, akik sok gyorskaját esznek, gyengébben teljesítenek az olvasási, matematikai és a természettudományi teszteken.

A felmérést az Ohio State University kutatói 8 500 gyerek bevonásával végezték el, akiket 10 éves koruktól három éven át követtek, megvizsgálva hányszor esznek olyan gyorséttermekben, mint a McDonald’s, a Burger King, a Pizza Hut vagy a KFC. Majd összevetették iskolai eredményüket, figyelembe véve kéttucatnyi egyéb tényezőt, ami befolyással lehetett azokra.

A gyerekeknek 10 százaléka volt olyan, akik minden egyes nap ettek valamelyik gyorsétteremben. A felmérés eredményei szerint ez a csoport átlagosan 79 pontot ért el a természettudományi teszteken, míg azok, akik soha nem ettek gyorskaját, 83 pontot, és hasonló különbségek voltak az olvasási képességekben, valamint a matematikai teszteken.

A tanulmány arra nem ad magyarázatot, hogy miért gyengítik a tanulást a gyorséttermi kaják. Egy elmélet szerint a gyorsételek okozta vashiány lelassíthatja egyes agyi folyamatok fejlődését. Egy másik szerint pedig cukorban és zsírban túlságosan gazdag étrend káros hatással van a tanulási folyamatokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez