Plovdiv most Európa egyik kulturális fővárosa

A gyönyörű bolgár városban tavaly egymillió turista fordult meg, a szervezők idén ennek dupláját remélik. Talán kicsit túl nagy az elvárás, de a korábbi fővárosok tapasztalata alapján a cím egy évre szóló elnyerése jelentősen növeli a vendégek számát.

A kiemelt 2019-es év szlogenje az “Együtt”, ami gyakran elhangzott a néhány nappal ezelőtti megnyitón is. Félezer programot terveznek az év alatt ebben a Szófiától 144 kilométerre fekvő városban.
DSCF0104
Az egyik nagyszabású kiállítás a Smoke. Tobacco stories (Füst. Dohánytörténetek), mely a város  történetét mutatja be a Plovdiv életében meghatározó szerepet játszott dohányipar fejlődésén keresztül. Művészi szabadság a címe egy másik tárlatnak – itt a berlini falból kivágott eredeti darabokra festettek műalkotásokat az erre felkért művészek.
a megnyitó (2)
Idén először lett bolgár város Európa Kulturális Fővárosa, a dél-olasz Materával osztozik a 6 ezer éves Plovdiv a címen. A programok egy részéből jutott más bolgár városokba is. Az Együtt mottó jegyében így a többi közt Várnában, Veliko Tarnovóban és a fővárosban, Szófiában is lesz bőven kulturális ínyencség az idén.
DSC_6261
Plovdivban sok érdekes program lesz az év során, de maga a város is nagyon izgalmas: csak ajánlani tudom mindenkinek.
DSCF0117
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez