Veszélyezteti-e a német alkotmányt az AfD?

Németországban az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az ellenzék legerősebb pártja ellen, hogy kiderítse: vezetőinek szélsőséges nyilatkozatai veszélyeztetik-e a liberális demokráciát és az ezt garantáló alkotmányt?

A nemzetbiztonsági szolgálatot az aggasztja elsősorban, hogy a nép-nemzeti irányzat támogatja a gyűlöletbeszédet egyes kisebbségekkel szemben. Ide tartoznak a zsidók és a muzulmánok is. Az Alkotmányvédelmi Hivatal a szélsőjobboldali párt két szervezetét kívánja intenzíven megfigyelni: az egyik a Thüringiában működő Szárny csoport, melynek a nézetei igen közel állnak a nemzetiszocializmushoz, mely csődbe vitte Németországot. A másik a párt ifjúsági szervezete, ahol szintén sok radikális nézet kap teret.

Az Alternative für Deutschland a migránsválság eredményeképp vált Németország egyik nagy pártjává: jelenleg 92 képviselője van a Bundestagban. Legutóbbi összejövetelükön meghirdették a kilépést az Európai Unióból. A Bundestag többi pártja helyeselte az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőinek döntését és támogatja azt Horst Seehofer belügyminiszter is, aki korábban a bajor CSU vezéreként nem sietett elítélni az Altetnative für Deutschland szélsőséges nézeteit. A Németországban élő zsidók szervezete is helyesli a vizsgálatot az AfD ellen. A szervezet vezetője szerint “ez lépés a jó irányba”. Az Európai parlamenti választásokon, melyeket májusban rendeznek meg, az Alternative für Deutschland Németország első pártja akar lenni, hogy sarokba szoríthassa a mérsékelt CDU-CSU-szociáldemokrata kormányt Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez