Terjed a digitális detox

Egy angliai egyetemen hat napig nem használják a közösségi médiumokat. Helyette meditálnak, sportolnak és olvasnak.

Nem ritka, hogy az okostelefonnal kelünk és fekszünk. Sokunknál ez az első eszköz, amihez nyúlunk reggel és az utolsó, amit leteszünk este. Az élet számos területét behálózta a technológia: az ébresztőt a telefonunk szolgáltatja, az időjárást is azon ellenőrizzük és a hírekről is rajta keresztül tájékozódunk. A közösségi médiumok is a hétköznapok részei lettek, olyannyira, hogy a kommunikáció  meghatározó szegmensei most a legnépszerűbb applikációk.

woman-1446557_1280

A járműveken teljesen megszokott, hogy az utazóközönség egy része a telefonját bámulja. A navigációs rendszereket azon keresztül használjuk, szállást is egy appal foglalunk és az egészségünk felett is őrködhet a telefon, a különböző fitnesszalkalmazásokon keresztül. Számos előnye és hátránya van tehát a technológiának, amit napestig lehetne sorolni. A pozitív hatások mellett a negatív hozadékairól is egyre több szó esik, amelyek közül az egyik a közösségi médiafüggőség. Erre megoldásként a digitális detox fogalom is megjelent, ami nem más, mint amikor egy bizonyos időszakra offline módba kapcsolunk és nem nyúlunk a telefonhoz. A Szilícium-völgyben már évek óta rendeznek ilyen táborokat, az egyik angliai egyetem most pedig hatnapos digitális detoxprogramot indított a mentális egészség megőrzéséért.

social-media-763731_1280

A leicesteri De Montfort Egyetemen január 16 és 21 között folyik a digitális detox, melynek során az intézmény nem használja a népszerű közösségi platformokat és diákjait is erre buzdítja. Ahelyett, hogy az online közlést és csetelést választanák, meditációs órákat tartanak az egyetem központi épületében és a jógát, valamint a tájcsit is kipróbálhatják a diákok egy másik épületben. Beszélgetéseken mondhatják el élményeiket kedvenc könyveikről, sportprogramokon vehetnek részt, olyan dolgokat csinálhatnak, amelyek valóban építik a közösségeket és a virtuális helyett a valódi világban töltik fel élményekkel őket.

leic

Az egyetem honlapján már az első visszajelzések is megjelentek a rendezvényről. Az egyik diák így jellemezte a kezdeményezést: “Rengeteget használom a közösségi médiát, de szerintem ez minden fiatallal így van. A mai meditáció után viszont úgy érzem, hogy el tudnám hagyni.”

Fotó: De Montfort University

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez