Az orosz flotta két amerikai rombolót kísér a Balti-tengeren

Moszkvában a hadügyminisztérium bejelentette, hogy a Balti-tengeren cirkáló két amerikai rombolót az orosz flotta megfigyelés alá vonta. A Baltikum három kis állama, mely egykor a Szovjetunió része volt, különösen tart az orosz fenyegetéstől. Az amerikai rombolót megjelenése a Balti-tengeren az ő megnyugtatásukra szolgál.

Meg természetesen Lengyelországéra, mely Észtországhoz, Lettországhoz és Litvániához hasonlóan tart Oroszországtól és ezért sürgeti az amerikaiak nagyobb katonai jelenlétét a térségben.

Az amerikaiak nemrég egy csatahajót küldtek a Fekete-tengerre is, ahol az oroszok korábban ukrán tengerészeket fogtak el. Moszkva és Washington között növekszik a bizalmatlanság azt követően, hogy az USA felmondta a közepes hatótávolságú rakétákról szóló szerződést, melyet még a hidegháború végén Reagan elnök és Mihail Gorbacsov írt alá. Az amerikaiak szerint az oroszok megsértik a szerződést és olyan rakétákat helyeztek el Kalinyingrád környékén a Balti-tenger partvidékén, melyeket a szerződés nem engedélyez. Trump és Putyin tavaly Helsinkiben találkozott egymással, de azóta nem jött létre újabb csúcs, miközben a bizalmatlanság Oroszország és az Egyesült Államok között egyre csak növekszik.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez