Istenkáromlás miatt ítéltek halálra egy férfit Mauritániában

A 30 éves férfit azért ítélték halára, mert egy „sértő” cikket írt és tett közzé az interneten Mohammed prófétáról. A szerző az írásában többször is megkérdőjelezte Mohammed próféta cselekedetei és kritizálta életútját, illetve műveit.

A harminc éves férfit még januárban tartóztatták le istenkáromlás vádjával. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a férfi elhagyta a hitét, ami az iszlám törvények értelmében az egyik legsúlyosabb bűn, amit halállal kell büntetni. A férfi mind végig tagadta az ellene felhozott vádakat és ártatlannak vallotta magát. A bíróság ennek ellenére kötél általi halára ítélte őt. A fiatalember az ítélethirdetés után összeesett és sokáig nem tért magához.

Mauritániában az iszlám jogrendszer (saria) van érvényben, ami kiterjed a mindennapi élet valamennyi területére, beleértve a tisztálkodási és étkezési szokásokra is. Az iszlám jog elsődleges forrása a korán és Mohammed próféta írásban dokumentált cselekedetei, amit hadiszoknak hívnak. A saria súlyos bűncselekménynek tekinti a nemi erőszakot, a gyilkosságot, a hitehagyás a fegyveres rablás és a kábítószer kereskedelmet, amit halállal büntet.

Mauritániában hivatalosan is érvényben van a halálbüntetés, de 1987 óta senkit sem végeztek ki az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez