A családok után a gyerekek éve jön

Szervesen illeszkedik az előzőhöz minden évben a Magyar Állandó Értekezlet által meghirdetett tematikus év. A mostani a külhoni magyar gyerekeké lesz, míg a tavalyi a külhoni magyar családoké volt. A tematikus év tárgya áll a Nemzetpolitikai Államtitkárság figyelmének fókuszában.

Nem betelepítéssel, hanem családpolitikával kell megoldani a helyzetet, amely elé a nem a legjobb demográfiai mutatók állítanak bennünket – mondta a Parlamentben, a külhoni magyar gyerekek évének beharangozóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Ebbe természetesen a külhoni magyar családokat is bele kell érteni – tette hozzá.

Tavaly több mint 6 ezer családot, tízezer gyereket szólítottak meg az akkori tematikus év keretében, melyhez szervesen kapcsolódik a mostani. Úgy folytatják a sorozatot, úgy állítanak a figyelem központjába újabb csoportokat, hogy közben tovább viszik a korábbi programokat és támogatásokat is. Folytatódik például a sikeres Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, de a II. Rákóczi Ferenc emlékév is része lesz a külhoni magyar gyerekek évének a Rákóczi kupáért indított versenysorozattal, a Bátrak ligájával, melyet a Honvédelmi Sportszövetség szervezi és  külhoni magyar diákcsapatok is megmérettethetik rajta magukat – mondta el Potápi Árpád János. Aki arról is beszélt, hogy a külhoni magyar pártoktól azt várják, hogy a magyar családok védelmét állítsák tevékenységük középpontjába.

20190212_potapi_parlament_0005_k

Az idén 1 milliárd forintot különített el a kormány a külhoni agyar gyerekek évére. A pénz négyötödét pályázati keretben osztják szét, márciusban összesen 600 millió forintért lehet indulni.  Olyan vállalkozók, civil vagy egyházi szervezetek pályázatait várják, melyek munkájukban a gyerekekre, a fiatal szülők támogatására fókuszálnak. De a tematikus év célkitűzéseit segítik olyan korábban indult kezdeményezések is, mint a Köldökzsinór program, a kárpát-medencei védőnői hálózat kiépítése, a gyermekorvosok bekapcsolása ebbe, a babakötvény elérhetővé tétele a határon túl is vagy éppen a már említett bölcsőde- és óvodafejlesztési program.

Van azonban újdonság is: babacsomagot kapnak azok a külhoni magyar családok, amelyek 2018-ban a Köldökzsinór program keretében anyagi támogatást igényeltek.  Az első ilyen csomagokat a baba érkezésekor elengedhetetlen felszereléssel tavasszal adják át a főkonzulátusok képviselői az érintetteknek – mondta el kérdésre az államtitkár. Aki arról is beszámolt, hogy fontosnak tartják és támogatják az anyaországi és a külhoni magyar gyerekek közti személyes kapcsolatokat is,  egyebek mellett sporteseményekkel.

A mostani hétvégén már lesz is egy ilyen program: az Országházba 650 vendéget várnak a Kárpát-medencei Családi Napra, ebből 300 a külhoni magyar gyermek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez