Nagyszabású hadgyakorlatot tart Irán

Mindhárom fegyvernem és a Forradalmi Gárda részvételével zajló hadgyakorlatba kezdett Irán. Ennek az üzenete az, hogy Irán képes az országától távol végrehajtani katonai akciókat és szükség esetén blokád alá vonni a Hormuzi-szorost is.

A Mohammad Rasoulallah (Mohamed, az Isten hírnöke) kódnevű akció 2,2 millió négyzetkilométeres területre terjed ki, egyebek között az Arab-tengerre, a Hormuzi-szorosra és az Ádeni-öbölre. Az iráni hírügynökségek szerint mintegy 13 ezer katona vesz részt a hatnapos gyakorlaton, amely Hasszán Róháni elnök beiktatása óta az első ilyen nagyszabású katonai akció. Teherán elismerte, hogy az iráni haderő még soha nem gyakorlatozott olyan messze az ország partjaitól, mint most.

A manőver hivatalos célja, hogy az idősebbek “átadják tapasztalataikat” a fiatalabb katonáknak. Ezenfelül rakétákat és drónokat is tesztelnek majd a hadgyakorlat során. A katonai gyakorlattal párhuzamosan helyezik üzembe a perzsa ország rakétaelhárító rendszerét, amelynek része egy teljesen új és modern radarrendszer is, amellyel akár a drónokat is képesek lesznek azonosítani.

Irán korábban azt állította, hogy képes katonai blokád alá vonni az Arab-tengert a Perzsa-öböllel összekötő Hormuzi-szorost, amelyen a világ olajkereskedelmének nagyjából ötöde keresztülhalad.Teherán már a múlt héten figyelmeztette más országok fegyveres erőit, hogy “a balesetek elkerülése érdekében” hagyják el a gyakorlatozásra kijelölt területet. A katonai akció nem jelent veszélyt az Egyesült Államok ötödik flottájára, amely a Perzsa-öbölben állomásozik.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez