Aranymedve életműdíjat kap Charlotte Rampling Berlinben

A 73 éves színésznő pályafutása több mint öt évtizeden keresztül tartott. 1964-ben a Beatles híres filmjében, a Hard Day’s Nightban szerepelt az a színésznő, akit később a sajtó a The Look kifejezéssel éltetett.

Édesapja brit katonatiszt és olimpiai bajnok volt – szigorúan régi vágású úriember, aki lányának szinte mindent megtiltott, amit a hatvanas években a fiatalok már természetesnek tekintettek. Charlotte Rampling ezért wild child – lázadó gyerek lett, és azóta sem állt le…

Charlotte Rampling

Talán leghíresebb filmje Luchino Visconti Elátkozottak című alkotása, mely a nácizmus lélektani rúgóit kutatta. Charlotte Rampling szado-mazo alakítása sok helyen kicsapta a biztosítékot, annál is inkább, mert Visconti, aki maga is homoszexuális volt, ezt tekintette a fasizmus és a nácizmus egyik legfontosabb lélektani okának.

Charlotte Rampling mindig is a művészfilmek ikonikus alakja volt. Nemcsak Visconti herceg találta őt meg fontos szerepre, de Woody Allen és Lars von Trier is. A színésznő angolul, franciául és olaszul is kiválóan beszél, ezt kamatoztatta a filmjeiben is. Charlotte Ramplingnek éppen ezt az összeurópai jellegét kívánja életmű díjjal elismerni a Berlinale fesztivál, melyet ezen a héten tartanak a német fővárosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez