Mégsem halt ki az óriásteknős a Galápagos-szigeteken

Olyan óriás teknősbékát találtak a kutatók a Fernandina-szigeten, amelyről eddig azt hitték, hogy több mint száz éve kihalt. Ezt tudatta a világgal Ecuador környezetvédelmi minisztere Twitteren.

Sok részletet nem árult el, csak annyit, hogy egy közös amerikai-ecuadori kutatócsoport talált egy Chelonoidis Phantasticát a Fernandina-szigeten, mely a Galápagos szigetcsoporthoz tartozik.

A vulkáni sziget lakatlan. Ezért senki sem tudja megmondani egyelőre, hogy az óriásteknős, melyet kihaltnak hittek, mióta éldegél a Fernandina-szigeten. Az óriásteknősök akár 150 évig is elélhetnek, mert képesek arra, hogy megváltoztassák a DNS-üket. Párosodni viszont nehezen párosodnak. Ezért hitték azt, hogy ez az óriás teknősbéka-faj kihalt a Galápagos-szigeteken.

A tudósok szerint három-négymillió éve éldegélnek óriásteknősök ezen a tájon. Charles Darwin is tanulmányozta őket, amikor erre járt a XIX. században. A Galápagos-szigetek ma is kedvelt célpontja a tudósoknak és a turistáknak gazdag növény- és állatvilága miatt. Az óriásteknősök egy részét befogják és eladják különböző állatkerteknek, de ott általában nemigen szaporodnak. A most megtalált óriásteknős nőstény tehát esélyt jelenthet arra, hogy a kihaltnak hitt fajta tovább szaporodjon a Galápagos-szigeteken.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez