A jövőben az amerikai melegek is adhatnak vért?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) ajánlása szerint enyhíteni kell a homoszexuális és biszexuális férfiak véradására vonatkozó tiltást.

A ’80-as évek HIV-robbanásának idején vezették be azt a szabályozást, amely szerint nem adhatnak vért  azok a meleg vagy biszexuális férfiak, akik életük során szexuális kapcsolatot létesítettek azonos nemű partnerrel. Ez ugyebár nagyjából minden egyes homoszexuálisra igaz, így ha sikerül átvinni az FDA javaslatát, rengetegen adhatnának vért, akiket korábban ettől eltiltottak.
A jelenlegi szabályozás ellen az elmúlt években több emberjogi szervezet is felemelte a hangját, azzal érvelve, hogy a HIV-szűrés fejlődésének köszönhetően semmi szükség a teljes, álláspontjuk szerint diszkriminatív tiltásra. Az FDA javaslatában az szerepel, hogy azok a meleg és biszexuális férfiak adhassanak vért, akik az elmúlt 12 hónapban nem létesítettek szexuális kapcsolatot azonos nemű partnerrel. Erre a kitételre azért van szükség, mert a HIV-fertőzés az első 2-4 hétben, a Hepatitis B- pedig az első pár hónapban nem mutatható ki nagy biztonsággal a tesztekkel.Az USA-ban egyébként az a személy sem adhat vért , akinek a megelőző egy évben HIV-fertőzöttel, prostituálttal vagy intravénás kábítószer-használóval volt szexuális kapcsolata. Függetlenül attól, hogy hetero,- vagy homoszexuális volt a partner.
Ha a javaslat “átmegy”,  az komoly siker a melegek egyenjogúságáért vívott küzdelemben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez